La această secție a fost numită procuror șef adjunct Adina Florea, cea pe care Tudorel Toader a propus-o de trei ori pentru funcția de șef al DNA, dar a fost refuzată de președintele Iohannis.
Kovesi a fost citată într-un caz vechi de 10 ani, cel al omului de afaceri Nicolae Popa, condamnat deja la 10 ani închisoare, sub acuza că ar fi luat bani de la Sebastian Ghiță ca să-l aducă pe Popa în țară atunci când a fost extrădat. Plângerea la Secția specială a fost făcută chiar de Sebastian Ghiță.
Kovesi are calitatea de suspect și este acuzată de luare de mită, mărturie mincinoasă și abuz în serviciu. Audierea este pentru data de vineri, 15 februarie.
În mai multe intervenții la diverse posturi de televiziune Kovesi a declarat că este vorba despre o încercare de a o bloca în obținerea postului de procuror-șef european și de o răzbunare pentru că s-a adresat CEDO.
”E un demers prin care se încearcă să nu obțin funcția și prin care se vrea să îmi afecteze imaginea. Dar nu voi renunța, am parcurs cu succes toate etapele, mă voi prezenta în Parlamentul european și voi explica despre ce este vorba”, a spus Kovesi vizibil emoționată.
”Eu ştiu că sunt nevinovată, ştiu că este o etapă intermediară începerea urmăririi penale. Va fi o problemă de credibilitate şi a mea, dar şi a instituţiei care a făcut acest demers. Să investighezi după zece ani o faptă, nu văd care era urgenţa ca eu să fiu chemată înainte să mă prezint la această procedură. Acest lucru poate să îmi afecteze în mod serios candidatura”, a spus Kovesi la Europa FM.
Kovesi a primit citația cu doar două săptămâni înainte de a merge la audierile din comisia LIBE, programate a avea loc pe 26 februarie.
"Mi-am cumpărat bilet de avion pentru vineri ca să pot să merg la Bruxelles şi să particip la audiere. Am fost astăzi la Înalta Curte şi am depus o cerere de amânare pentru un proces care urma să aibă loc luni. La nici câteva ore după ce am depus această cerere, am primit această citaţie. Este evident că prin această metodă se încearcă oprirea mea în această procedură, se încearcă să nu ocup această funcţie, pentru că totuşi am şanse, sunt candidatul care s-a situat pe primul loc”, a declarat Kovesi într-o intervenție televizată.
Fosta șefă a DNA a spus că nu știe care sunt acuzațiile care i se aduc, că a citit diverse informații pe site-uri apropiate anchetei, care scriau că urmează să fie învinuită. Potrivit acestor site-uri Kovesi ar avea 18 plângeri penale la Secția pentru anchetarea procurorilor.
Kovesi a mai declarat că bănuiește că este vorba despre aducerea lui Nicolae Popa în țară.
”Este o mare minciună că eu aș fi plătit avionul. Nu procurorul general se ocupă de asta, ci Ministerul Justiției și Poliția. Dacă stăm să ne gândim bine, această investigaţie este despre faptul că un condamnat definitiv a fost extrădat şi adus în România să îşi execute pedeapsa. Deci se investighează extradarea din urmă cu 10 ani a unei persoane care a primit o condamnare definitivă, care a păgubit peste 300.000 de oameni. Și se anchetează de ce a fost executată hotărârea judecătorească și de ce a fost realizată extrădarea condamnatului”, a spus Kovesi.
În anul 2017 Parchetul general a deschis o anchetă, iar în acest context a existat un comunicat oficial al Poliției în care se arată că aceasta a plătit cheltuielile pentru extrădare.
Kovesi s-a situat pe primul loc pentru postul de procuror-șef european în urma selecției și beneficiază de susținerea grupului PPE din parlamentul european.
În schimb, din țară au loc tot mai multe acțiuni de blocare a sa. Ministrul Tudorel Toader a trimis marți o scrisoare miniștrilor de justiție din UE în care o reclamă pe Kovesi pentru că ar fi încălcat Constituția și ar fi semnat protocoalele dintre SRI și parchete, declarate neconstituționale.