Linkuri accesibilitate

Parchetul European ar putea ancheta exporturile indirecte către Rusia


Parchetul European ar putea ancheta exporturile indirecte către Rusia
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:05:42 0:00

Parchetul European (EPPO), condus de Laura Codruța Kovesi, ar putea ancheta exporturile indirecte către Rusia, dacă țările membre UE decid să aprobe noul pachet de sancțiuni propus de Comisia Europeană.

Laura Codruța Kovesi, șefa Parchetului European, spune în interviul one2one de la Europa Liberă că EPPO vrea să ancheteze eludarea sancțiunilor impuse de Uniunea Europeană Rusiei de către țările membre sau de către statele terțe.

Procurorul-șef al instituției europene a declarat că discuțiile referitoare la pachetul cu numărul 11 de sancțiuni impuse de UE Rusiei, purtate în zilele acestea la Bruxelles, se referă inclusiv la extinderea competențelor Parchetului European pentru a investiga eludarea acestora.

„Noi am fost consultați de Comisia Europeană anul trecut. Răspunsul nostru a fost clar: Da, putem investiga, suntem pregătiți și vrem să o facem”, a spus șefa Parchetului European pentru Europa Liberă.

„Avem o structură de parchet specializată, suntem un parchet transfrontalier, avem acces la informații în bazele de date naționale și la nivel european, avem procurori specializați, avem cei mai buni specialiști în ceea ce înseamnă investigații financiare și cred că suntem instrumentul cel mai bun în acest moment, la nivelul Uniunii Europene, pentru a aborda acest tip de infracționalitate”, a mai spus Kovesi.

„Ceea ce ne lipsește este baza legală. Asta înseamnă că regulamentul EPPO (Oficiul Procurorului Public European, n.red.) trebuie modificat și trebuie introdusă această competență”, a completat ea.

XS
SM
MD
LG