Linkuri accesibilitate

Kovesi sau Bohnert? A doua rundă de negocieri între PE și Consiliul UE pentru procurorul-șef european, niciun rezultat


Laura Codruța Kovesi în fața celei de-a doua runde de negocieri.
Laura Codruța Kovesi în fața celei de-a doua runde de negocieri.

Cea de-a doua rundă de negocieri dintre Parlamentul European și Consiliul UE pentru desemnarea procurorului -șef European are loc miercuri prin videoconferință între Bruxelles și Strasbourg.

UPDATE Negocierile s-au încheiat fără niciun rezultat, următoarea rundă va avea loc în 4 aprilie.

UPDATE Corespondentul Europei Libere la Bruxelles transmite că dezbaterea dintre ambasadorii UE s-a încheiat, fără ca aceștia sa-și reconsidere poziția.

Potrivit unei surse, poziția nu putea fi schimbată, ”deoarece ambasadorii nu reprezintă opinii personale, votăm în conformitate cu instrucțiunile guvernului, în timp ce deputații europeni reprezintă opinii personale ".

Reprezentanții celor două organisme europene nu se pot întâlni față în față din cauză că Parlamentul este în sesiune la Strasbourg, iar reprezentanții Consiliului nu se deplasează acolo de la Bruxelles. Videoconferința va avea loc la ora 15.30, ora României.

Negocierile de miercuri sunt foarte importante, dar este puțin probabil să se ajungă la un rezultat, a declarat pentru Europa Liberă eurodeputatul Siegfried Mureșan.

”Consiliul ar trebui să spună dacă are o idee de compromis în condițiile în care Parlamentul rămâne ferm pe poziție, dar nu cred că vor capitula într-o videoconferință, unde, de regulă, nu se întâmplă nimic”.

La negocierea precedentă, din 20 martie, pozițiile au fost inflexibile. Parlamentul a insistat atunci pentru Laura Codruța Kovesi, care are de partea ei atât votul din cadrul conferinței președinților din Parlamentul European, unde sunt reprezentați liderii de familii politice, cât și votul din cele două comisii- LIBE și CONT.

În schimb, Consiliul a mers pe formula francezului Jean Francois Bohnert, puternic susținut de propria țară și care obținuse majoritatea voturilor în COREPER, reuniunea ambasadorilor permanenți ai statelor membre UE la Bruxelles. Aici, Kovesi a fost devansată de Jean Francois Bohnert, dar votul a fost unul ”indicativ”.

Înainte de negocierile precedente, delegația Parlamentului European a propus ca la discuții să participe și președintele Comisiei de experți care a nominalizat-o ca favorită pe Kovesi în prima etapă a procedurii de desemnare. Consiliul UE nu a acceptat însă propunerea.

Teoretic, Kovesi pornește miercuri cu prima șansă, având în favoarea ei trei voturi plus susținerea celui mai important grup din Parlament, PPE, dar practic negocierile vor ține seama și de alte considerente în condițiile în care Franța face un puternic lobby pentru propriul candidat. Este evident că una dintre părți trebuie să cedeze pentru a se ajunge la un compromis.

În situația unui blocaj, următoarele runde de negocieri vor avea loc în 4 și 10 aprilie.

Procedura este prevăzut să se încheie în luna aprilie, iar votul decisiv este al Parlamentului European, care se va exprima printr-un vot în plen.

Între timp, în țară Kovesi a câștigat două procese la Înalta Curte cu Inspecția judiciară a CSM. Este vorba de așa numitul caz ”sufrageria lui Oprea”, Kovesi fiind reclamată că a refuzat să se prezinte în fața unei comisii parlamentare pentru a da socoteală dacă a fost sau nu în noaptea alegerilor din 2009. Celălaltă acțiune disciplinară a Inspecției împotriva lui Kovesi se referea la faptul că ae fi desemnat, ca membru al echipei de control, un judecător aflat în stare de incompatibilitate. Kovesi a contestat deciziile IJ și a avut câștig de cauză la Înalta Curte.

Pe de altă parte, Secţia pentru procurori a CSM ar urma să se pronunţe, miercuri, exact în ziua în care are loc cea de-a doua rundă de negocieri cu privire la alte două acţiuni disciplinare în cazul Laurei Codruţa Kovesi, într-una fiind vizat şi Marius Iacob.

În același timp, controversata Secție pentru anchetarea magistraților i-a deschis și al doilea dosar penal lui Kovesi.

XS
SM
MD
LG