Linkuri accesibilitate

Kovesi se aștepta la campanie negativă în cursa pentru procurorul-șef european


Laura Codruța Kovesi, întâmpinată de susținători la întoarcerea de la audierile din PE pentru funcția de procuror-șef european
Laura Codruța Kovesi, întâmpinată de susținători la întoarcerea de la audierile din PE pentru funcția de procuror-șef european

Laura Codruţa Kovesi a declarat, într-un interviu pentru postul de radio Europa FM, că nu a avut aşteptări şi că nu a cerut sprijinul Guvernului în momentul în care s-a decis să candideze pentru postul de procuror-șef EPPO.

După ce a câștigat două dintre cele trei etape ale procedurii de desemnare a șefului Parchetului european, Kovesi a spus că se aştepta la o campanie negativă la adresa sa, care a conținut, după cum a precizat, știri false. Ea a vorbit despre o serie de coincidențe care au apărut din momentul în care s-a aflat că va candida. "E clar că această chestiune cu dosarul penal, care văd că este plin de coincidenţe... a început urmărirea penală exact înainte de a merge la audiere după ce era un dosar vechi de un an de zile. O altă coincidenţă este când m-am întors - sunt citată în 7 martie, când va fi luată o decizie în Parlamentul European. O să vedem cât de mult afectează", a mai spus Kovesi.

Despre demersul de înscriere în competiție, nu a vorbit decât cu familia. „În decembrie era termenul limită pentru acerstă procedură. Am gândit că este ceva ce mi-aş dori să fac. În România am fost procuror general, am fost şef DNA, am avut cele mai înalte poziţii pentru câte două mandate, e foarte greu să spun că mai puteam schimba ceva. Pot să ajut generaţiile tinere, pot să contribui cu experienţa mea la divrse lucruri, însă aici era altă provocare. De aceea am depus candidatura. Nu am spus nimanui că îmi depun această candidatură. Sigur, familiei am spus. S-a bucurat”, a declarat fosta șefă a DNA.

Fosta şefă DNA a mai vorbit şi despre procedurile din cadrul candidaturii: „Pe măsură ce parcurgeam câte o etapă mi se dădea câte un feedback. În primul rând tratarea candidaţilor, să ni se spună că am trecut în etapa următoare. Apoi a fost un interviu cu acea comisie tehnică la care m-am prezentat. A fost foarte interesant pentru că m-am prezentat la acea comisie unde au fost 12 membri, au fost membri ai Comisie de la Veneţia, de la GRECO şi mi-au prezentat regulile”, a explicat Kovesi.

Laura Codruţa Kovesi a menţionat şi că a fost întrebată despre defectele sale: „Au fost foarte multe întrebări. Ne-au spus numai lucrurile bune. Spuneţi-ne şi ce defecte aveţi. A fost una dintre întrebări. Am spus că sunt încăpăţânată, dar asta e totuşi bine că sunt consecventă. Am avut un pic emoţii la început. Interviul a fost în limba engleză. Nu vorbesc eu o engleză de Oxford, de Harvard, dar tot timpul mi-am transmis mesajul, vorbesc corect gramatical, dar ce a fost uşor la acest interviu este faptul că te-ai adresat unor oameni care sunt procurori, judecători, cu experienţă şi nu trebuia să le explici anumite detalii. Acolo a fost o discuţie profesională, ştiam că întrebările sunt tehnice”.

XS
SM
MD
LG