Linkuri accesibilitate

Kremlinul respinge din nou apelurile Occidentului de eliberare a lui Aleksei Navalnîi


Moscova a denunţat „apelurile preocupante" făcute de Aleksei Navalnîi pentru organizarea de proteste masive în Rusia.
Moscova a denunţat „apelurile preocupante" făcute de Aleksei Navalnîi pentru organizarea de proteste masive în Rusia.

Administraţia Vladimir Putin a anunţat, marţi, că nu va lua în considerare solicitările Occidentului de eliberare a liderului opoziţiei, Aleksei Navalnîi, exprimând preocupare privind apelurile disidentului în sensul organizării de proteste.

„Nu vom lua în considerare solicitările Occidentului. Este vorba de o afacere internă a Rusiei şi nu permitem nimănui să se implice", a declarat Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, conform cotidianului Le Figaro, citat de Mediafax.

Dmitri Peskov a denunţat "apelurile preocupante" făcute de Aleksei Navalnîi pentru organizarea de proteste masive în Rusia.

Luni, Serghei Lavrov, ministrul rus de Externe, a acuzat ţările occidentale că "încearcă să distragă atenţia de la cea mai gravă criză a modelului de dezvoltare liberal".

Uniunea Europeană, Statele Unite şi Marea Britanie au criticat vehement arestarea liderului opoziţiei ruse. Bruxellesul a catalogat "inacceptabilă" arestarea disidentului şi a cerut eliberarea imediată a acestuia.

Disidentul rus Aleksei Navalnîi a fost arestat, duminică seară, la revenirea în Rusia după ce a fost tratat în Germania ca urmare a atacului neurotoxic din august 2020. "Ştiu că am dreptate, nu mă tem de nimic", a declarat Aleksei Navalnîi cu câteva minute înainte de a fi arestat pe Aeroportul Şeremetievo din Moscova. O instanţă judiciară a decis luni menţinerea în detenţie a lui Aleksei Navalnîi 30 de zile.

Serviciul rus al Penitenciarelor a comunicat că Aleksei Navalnîi a încălcat termenii unei sentinţe cu suspendare. Navalnîi a fost condamnat la trei ani şi jumătate de închisoare pentru furt, un caz din 2014 pe care disidentul îl consideră ca având motivaţie politică. Un termen al controlului judiciar a expirat pe 30 decembrie 2020, iar Navalnîi ar fi trebuit să se prezinte la o secţie judiciară. În plus, Comitetul rus pentru Investigaţii a anunţat recent că Aleksei Navalnîi este vizat de o anchetă privind "fraude de amploare". Liderul opoziţiei ruse este suspectat că ar fi utilizat în scopuri personale fonduri colectate pentru organizaţiile civice pe care le conduce, valoarea presupuselor fraude fiind de 356 de milioane de ruble (3,9 milioane de euro). Aleksei Navalnîi conduce mai multe organizaţii nonguvernamentale pentru drepturile omului şi combaterea corupţiei.

Aleksei Navalnîi, un critic al preşedintelui rus Vladimir Putin, s-a simţit extrem de rău, pe 20 august 2020, într-un avion care zbura între oraşele Tomsk şi Moscova, după ce a băut un ceai în aeroport, înaintea decolării. Piloţii avionului au decis aterizarea de urgenţă în oraşul Omsk, unde disidentul rus a primit primele îngrijiri medicale. Medicii din oraşul Omsk au declarat că disidentul nu a fost otrăvit. Autorităţile germane au confirmat însă că Aleksei Navalnîi, care a fost transferat în comă în Germania, a fost otrăvit cu o substanţă neurotoxică. Aleksei Navalnîi şi-a revenit la câteva săptămâni după atac. Rusia a negat orice implicare în incident.

XS
SM
MD
LG