Linkuri accesibilitate

Kremlinul spune că relația Rusiei cu Occidentul nu ar trebui să fie afectată de spitalizarea lui Navalnîi


Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov

Kremlinul spune că nu dorește ca spitalizarea liderului de opoziție rus Alexei Navalnîi să afecteze relațiile dintre Moscova și Occident, dar refuză să spună că Navalnîi a fost „otrăvit” până când testele medicale nu confirmă găsirea unei toxine specifice în corpul său.

Germania, Statele Unite și alte țări occidentale au cerut Moscovei să deschidă o investigație pentru a afla care este motivul pentru care Navalnîi s-a prăbușit săptămâna trecută în avionul cu care urma să plece din Siberia.

Cererile internaționale adresate Moscovei au survenit declarației făcute de medicii germani, care au spus că examenul medical inițial a indicat otrăvirea lui Navalnîi.

Renumitul spital Charité din Berlin, unde este tratat Navalnîi a anunțat luni, pe 24 august, că „rezultatele clinice indică intoxicația cu o substanță din grupul de substanțe active numite inhibitori de colinesterază”.

Inhibitorii colinesterazei reprezintă o gamă largă de substanțe chimice care se găsesc în mai multe medicamente, dar și în unele pesticide. Medicii de la Charité au spus că substanța specifică la care a fost expus Navalnîi nu este cunoscută încă, dar că a fost începută o serie suplimentară de teste cuprinzătoare.

În ciuda faptului că tot mai multe probe indică otrăvirea lui Navalnîi, Kremlinul insistă că examinările medicilor germani sunt neconcludente.

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat miercuri că „nu există niciun motiv” pentru ca dezacordul pe acest subiect să deterioreze relațiile Rusiei cu Occidentul.

„Desigur, nu vrem să se întâmple asta", a spus Peskov reporterilor.

Alexei Navalnîi, 44 de ani, este un critic acerb al președintelui Vladimir Putin. El este tratat la spitalul Charité din Berlin, unde se află în comă indusă.

Miercuri, Peskov a întrebat retoric: „Cum putem vorbi despre otrăvire dacă nu există otravă?"

În urmă cu o zi, el a spus că medicii germani s-au grăbit să folosească cuvântul „otrăvire”.

Susținătorii lui Navalnîi cred că acesta a fost otrăvit când a băut ceai cumpărat de pe aeroportul Tomsk din Siberia, înainte de a se îmbarca.

Starea i s-a deteriorat rapid în timpul zborului, motiv pentru care avionul în care se afla a făcut o aterizare de urgență în Omsk, unde a petrecut două zile într-un spital înainte de a fi transportat la Berlin.

Vrei să primești știrile zilei pe e-mail?

XS
SM
MD
LG