Linkuri accesibilitate

Krivoi Rog | România păzește de 22 de ani un morman de fiare vechi din Ucraina. Ce rol are firma lui Becali


Combinatul de la Krivoi Rog, în care statul român a investit aproape un miliard de dolari a ajuns o ruină păzită pe bani mulți.
Combinatul de la Krivoi Rog, în care statul român a investit aproape un miliard de dolari a ajuns o ruină păzită pe bani mulți.

Ministrul Economiei, Claudiu Năsui, a anunțat că a cerut premierului Florin Câțu să retragă România din parteneriatul cu Ucraina în ceea ce privește investiția în Combinatului minier de îmbogățire a minereurilor acide cu conținut de fier de la Krivoi Rog.

Paza combinatului costă partea română 1 milion de euro pe an, ea fiind asigurată de trei firme anunțate într-o hotărâre de guvern din anul 1999. Cele trei societăți sunt Arcom SA, Arcif SA și Uzinexport SA.

Arcom SA este deținută de omul de afaceri George Becali, este în insolvență și are 90 de angajați. În 2019, firma a avut o cifră de afaceri de 15 milioane de lei și pierderi de 300.000 de lei. Acționar majoritar este Becali cu 71 procente, urmat de SIF Muntenia cu 22 procente , diferența de părți sociale fiind în posesia unor mici acționari, potrivit portalului confidas.ro. Administrator special al firmei este Vasile Geambazi, nepotul lui Becali. Fosta Antrepriza Română de Construcții-Montaj București, Arcom este o societate din domeniul construcțiilor, una dintre cele mai importante companii comuniste. Înainte de 1989, Arcom era compania românească de construcții cu cele mai multe contracte externe.

De 22 de ani, statul român plătește pentru „paza și conservarea” unui combinat abandonat.
De 22 de ani, statul român plătește pentru „paza și conservarea” unui combinat abandonat.

Angajați puțini și profit mic

Arcif SA este o societate care se ocupă cu închirierea și subînchirierea bunurilor imobiliare. A avut în 2019 o cifră de afaceri de aproape 2 milioane de lei și un profit de 321.000 de lei cu 15 angajați. Este administrată de un anume Constantin Bebe Atanasie Doicescu, un pensionar din București. Alți administratori ai companiei sunt Paraschiva Majaru, în vârstă de 77 de ani, care a fost acționară până în 2019 la o casă de schimb valutar și Elisabeta Carmen Georgescu.

Uzinexport SA este o întreprindere pe acțiuni, listată la bursa de la București. Înființată în 1966, sub denumirea de Îndreprinderea de Comerţ Exterior „Uzinexport-import", societatea a fost până în anul 1990 cea mai mare firmă românească de construcţie a combinatelor pentru producerea cimentului. S-a privatizat după 1990 și acum este administrată de Petre Ignat, Matache Nicolaide, Constanța Ochea, Dan Petrescu și Genică Dumitru Sânza. Potrivit raportului de activitate pe 2020, firma a avut o cifră de afaceri de 254.000 de lei, o pierdere de 310.000 de lei și 12 angajați. Nicolaide avea o avere în urmă cu un deceniu estimată la 30- 40 milioane de euro. Valoarea activelor firmei este de 48 milioane de lei.

Tăcerea e de aur

O treime din societate aparține unei alte firme „soră”, Uzin International SA București. Cea din urmă are rezultate financiare acceptabile. La o cifră de afaceri de 3 milioane de lei, cei șase angajați au obținut un profit de 205.000 de lei. Matache Nicolaide are 18 procente din părțile sociale, societatea fiind administrată Nicolaide, Niculina Petculescu și Vili Dumitrache.

Am solicitat un punct de vedere față de hotărârea luată de ministrul Năsui de la reprezentanții Uzinexport, însă numerele de telefon afișate pe pagina de internet a companiei sunt dezactivate. Un angajat al Arcif SA susține că nu poate să ne facă legătura cu Atanasie Doicescu și că reprezentantul legal al firmei nu este disponibil pentru un punct de vedere, iar George Becali nu a putut fi contactat pentru un punct de vedere pe tema posibilei sistări serviciului de pază prestat de firma sa la Krivoi Rog.

Ministrul Economiei propune vinderea la licitație a activelor și creanțele de la Krivoi Rog.
Ministrul Economiei propune vinderea la licitație a activelor și creanțele de la Krivoi Rog.

Servicii de pază costisitoare

De 22 de ani, statul român plătește partea sa pentru „paza și conservarea” investiției din Ucraina. Trei firme private, stabilite prin hotărâre de guvern, au primit bani de la stat pentru a păzi combinatul dezafectat. „Știți ce face statul român? Plătește anual un milion de euro la trei firme pentru „pază și conservare”. Trei firme care tot fac bani frumoși an de an din paza unei ruine. An de an. Recent am primit pe masă nota de plată pe anul acesta. Ne costă încă 5,4 milioane de lei. Nu sunt alese la întâmplare aceste firme. Sunt impuse printr-o lege în care ele apar paznici obligatorii. Repet, an de an (…) Am crede măcar că aceste trei firme au fost alese pe baze concurențiale printr-o licitație sau prin orice e firesc în 2021. Deloc. Sunt trei firme nominalizate expres într-un HG din 1999. Cele trei firme sunt: Arcom SA, Arcif SA și Uzinexport SA. Până acum, aceste firme au primit peste 70 de milioane de lei. Adică 1 milion de euro pe an”, a scris ministrul Economiei, Claudiu Năsui, pe Facebook.

Demnitarul mai arată că investiția nu are niciun viitor și că a propus premierului să vândă la licitație activele și creanțele de la Krivoi Rog pentru a mai recupera ceva dacă se mai poate recupera ceva din investiția uriașă de 1 miliard de dolari, partea României. „Combinatul de la Krivoi Rog este o fabrică abandonată din Ucraina la care este proprietar și statul român alături de statul ucrainean. Inițial erau mai multe state care au fost implicate în construirea lui, dar au rămas numai acestea două. Combinatul nu mai funcționează și nici nu are vreo perspectivă de a se reporni. Este o reminiscență a economiei socialiste planificate deținute de stat. A fost fondat de Republica Socialistă România, împreună cu alte state din lagărul socialist, în anul 1986. România a plătit atunci 640 milioane ruble transferabile (echivalentul a aproximativ 1 miliard de dolari) pentru construcție. În schimbul acestor bani, România trebuia să primească peleți de fier pentru a produce oțel. În total, statul român ar fi trebuit să primească 30 de milioane de tone de peleți timp de 10 ani. În practică, a primit doar 159 mii de tone. Adică 0.53% din cât trebuia să primească. O altă „bună afacere” a statului. Să ne înțelegem bine: de 22 de ani acest combinat nu mai funcționează deloc”, mai susține Năsui.

Construcția combinatului a fost începută în anii 80, iar după destrămarea blocului sovietic, Ucraina a intrat în posesia a 56,4% din acțiuni, România deține 28%, iar Slovacia 15,6%. Construcția urma să fie finalizată în 1992, dar în 1990 a fost sistată, când se făcuse deja 80-90% din combinat.

  • 16x9 Image

    Virgil Burlă

    Jurnalist de investigații, a lucrat în 20 de ani de carieră la diverse publicații. Uneori cu patimă sau cu sentimentul că totul este pierdut. Ghidat de interesul public și pasionat de studiul comunismului ca experiment social, Virgil Burlă crede că jurnaliștii sunt „agenții sanitari” ai societății.

XS
SM
MD
LG