Linkuri accesibilitate

Ministrul de Externe Kuleba spune că decizia UE de a oferi Ucrainei mai multe muniții este un pas pe care Kievul îl aștepta


Ministrul ucrainean de externe, Dmitri Kuleba, a declarat că decizia Uniunii Europene de a aloca sute de milioane de euro pentru achiziționarea și producția de muniție și rachete pentru Ucraina este un pas pe care Kievul îl aștepta.
Ministrul ucrainean de externe, Dmitri Kuleba, a declarat că decizia Uniunii Europene de a aloca sute de milioane de euro pentru achiziționarea și producția de muniție și rachete pentru Ucraina este un pas pe care Kievul îl aștepta.

Ministrul ucrainean de externe Dmitro Kuleba a declarat că decizia Uniunii Europene de a aloca sute de milioane de euro pentru cumpărarea și producerea de muniție și rachete pentru Ucraina este un pas pe care Kievul l-a așteptat.

Ambasadorii din țările UE au convenit pe 3 mai asupra detaliilor unei scheme de 1 miliard de euro pentru a cumpăra în comun muniții pentru Ucraina, după săptămâni de certuri care i-au frustrat pe liderii de la Kiev.

Decizia a venit după ce Comisia Europeană a lansat un plan de utilizare a peste 500 de milioane de euro pentru a ajuta firmele europene de armament să-și sporească capacitatea prin modernizarea echipamentelor.

„Creșterea producției va ajuta la acoperirea nevoilor Forțelor Armate ale Ucrainei. Acesta este un pas pe care îl așteptam și un semn al sprijinului pe termen lung al UE pentru Ucraina", a spus Dmitri Kuleba, mulțumind Comisiei Europene pentru eforturile depuse în implementarea inițiativă.

Președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a spus că UE își menține promisiunea de a sprijini Ucraina și poporul său atâta timp cât este nevoie, adăugând că „bravii soldați ai Ucrainei au nevoie de suficient echipament militar pentru a-și apăra țara”.

Gloanțele de artilerie au devenit esențiale în luptă, care a evoluat într-un război de uzură, iar oficialii au spus că Kievul arde gloanțele mai repede decât le pot înlocui aliații săi.

Planul UE prevede o creștere a producției de muniție în Europa, pentru a reface stocurile epuizate.

Comisarul european pentru piața internă, Thierry Breton, speră ca propunerea să fie aprobată până la sfârșitul lunii iunie.

La 3 mai, Statele Unite au declarat, de asemenea, că vor furniza mai multă muniție.

Casa Albă a anunțat un nou transport de muniție de artilerie grea și rachete, a declarat purtătoarea de cuvânt Karine Jean-Pierre.

Noul pachet de asistență în domeniul securității include muniție pentru sistemele de rachete de artilerie de mare mobilitate (HIMARS) fabricate în SUA „precum și muniții suplimentare de obuzier, artilerie și mortiere și capacități antiblindate", a spus ea.

Karine Jean-Pierre a citat „munca extinsă depusă de guvernul SUA în ultimele luni pentru a îndeplini cererea Ucrainei înainte de contraofensiva planificată de aceasta”.

XS
SM
MD
LG