Linkuri accesibilitate

Kurzii cer SUA să-și asume responsabilitatea morală față de atacurile Turciei


Un siciru al uni coil de nouă luni, Mohammed Omar, omorât în atacul din Akcakale în nordul Siriei pe 11 octombrie 2019
Un siciru al uni coil de nouă luni, Mohammed Omar, omorât în atacul din Akcakale în nordul Siriei pe 11 octombrie 2019

"Nu vrem să-şi trimită soldaţii pe front pentru a-şi pune viaţa în pericol. Tot ce vrem este închiderea spaţiului aerian pentru aviaţia turcă", se arată într-un comunicat de presă al liderilor kurzi în care se aduc critici Statelor Unite.

Forţele kurde din Siria au cerut sâmbătă Washington-ului să-şi "asume responsabilitatea morală" şi "să-şi respecte promisiunile". Potrivit AFP, Statele Unite sunt acuzate de kurzi că şi-au abandonat aliaţii, pe care i-au lăsat la dispoziția Turciei.

Cel puţin nouă civili au fost "executaţi" de rebelii sirieni care participă la ofensiva lansată de Ankara împotriva unei miliţii kurde în nord-estul ţării, susține Observatorul sirian al drepturilor omului, o organizație neguvernamentală citată de AFP.

Pe reţelele sociale şi printre militanţii kurzi au circulat după înregistrări video. În prima apar doi bărbaţi în civil la sol, iar un combatant aflat lângă ei anunţă că au fost capturaţi de rebelii din Ahrar al-Sharkiya.

Această înregistrare, în care nu are loc o execuţie, a fost publicată pe contul de Twitter al facţiunii împreună cu o fotografie în care apar doi captivi îngenunchiaţi.

În a doua înregistrare, un combatant neidentificat deschide focul asupra unei persoane îmbrăcate în civil.

OSDO a confirmat autenticitatea acestor înregistrări video dar AFP nu le-a putut verifica independent.

Ankara a lansat miercuri o ofensivă în nordul Siriei împotriva unei miliţii kurde, la două zile după ce SUA au retras trupele americane desfăşurate în anumite sectoare din apropierea frontierei cu Turcia.

Într-un comunicat citit într-o conferință de presă a Forţelor Democrate Siriene, alianţă arabo-kurdă care controlează regiuni vaste în nordul şi nord-estul Siriei, reprezentanții acestei alianțe îi "invită" pe aliații occidentali "să-şi asume responsabilitatea morală şi să-şi respecte promisiunile". Forţelor Democrate Siriene au fost aliate în ultimii ani cu coaliţia internaţională condusă de Washington în lupta împotriva grupării jihadiste Statul Islamic.

Forţele Democrate Siriene sunt compuse din militari kurzi, arabi, armeni, turkmeni și ceceni și operează sub comanda Unității de Apărare a Poporului (în kurdă: Yekîneyên Parastina Gel, YPG).

Liderii kurzi mai precizează în comunicat:"Nu vrem să-şi trimită soldaţii pe front pentru a-şi pune viaţa în pericol. Tot ce vrem este închiderea spaţiului aerian pentru aviaţia turcă".

Ofensiva Turciei intervine în contextul în care de câteva săptămâni Washingtonul şi Ankara discutatu despre "zone de securitate" de la frontiera dintre Turcia şi Siria, care ar fi urmat să devină un "mecanism de securitate". În cadrul acestor discuții, Forţele Democrate Siriene​ au acceptat să-şi retragă fortificaţiile, dar în mai multe rânduri Ankara a vorbit despre întârzierile de care s-ar face vinovat Washingtonul în crearea zonei tampon.

"Aliaţii noştri ne-au garantat protecţia lor după ce ne-am distrus tranşeele şi fortificaţiile", subliniază comunicatul Forţelelor Democrate Siriene, arătând mai departe că "brusc, fără a ne preveni, ne-au abandonat printr-o decizie incorectă de a-şi retrage trupele de la frontiera turcă".

"Această măsură a fost o decepţie majoră și o lovitură de cuţit în spate", menţionează comunicatul.

Potrivit unui responsabil al Washingtonului, între 50 şi 100 de membri ai forţelor speciale americane au fost retraşi de la frontieră pentru a fi transferaţi spre alte baze din Siria.

În mai multe rânduri, preşedintele american Donald Trump a ameninţat că va "distruge" economia Turciei în cazul unei ofensive "incorecte".

În comunicatul lor, Forţele Democrate Siriene au estimat că "declaraţiile politice de condamnare" şi "proiectele de sancţiuni economice împotriva Turciei" nu vor face să înceteze "masacrele".

De miercuri, 81 de combatanţi ai forţelor kurde şi 28 de civili au fost ucişi, potrivit Observatorului Sirian al Drepturilor Omului

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG