Linkuri accesibilitate

L.Orban: Autoritățile locale nu pot anula restricțiile impuse prin ordonanță militară


Premierul Ludovic Orban
Premierul Ludovic Orban

Premierul Ludovic Orban a tăiat orice posibil elan al autorităților locale de a relaxa din restricțiile impuse prin ordonanță militară, arătând, într-un interviu acordat TVR, că acesta este atributul exclusiv al Comitetului Național pentru Situații Speciale de Urgență și că anularea lor nu poate fi făcută decât tot prin ordonanță militară.

"La nivelul fiecărei localităţi există comitete locale pentru situaţii de urgenţă, care au anumite competenţe. În ceea ce priveşte măsurile care au fost stabilite prin decizii ale Comitetului Naţional pentru Situaţii Speciale de Urgenţă sau prin ordonanţe militare, ele nu pot fi ridicate decât prin ordonanţă militară sau prin decizii ale Comitetului Naţional pentru Situaţii Speciale de Urgenţă sau prin decizii ale comandantului acţiunii, respectiv secretarul de stat Raed Arafat", a spus Orban la TVR, întrebat dacă se pot lua decizii cu privire la ridicarea restricţiilor şi la nivelul autorităţilor locale.

Orban a spus că, în prezent, este analizat impactul fiecărei restricții, eficiența ei și se face, de asemenea, o evaluare a riscului epidemiologic care ar apărea la eventuala anulare a restricției, urmând ca după această analiză să fie luate eventuale măsuri de relaxare, nu înainte de dobândirea certitudinii că riscul răspândirii virusului SARS-CoV-2 este minim.

"Analizăm fiecare restricţie care a fost impusă, facem o evaluare a efectelor restricţiilor, facem o evaluare a riscului epidemiologic care apare în cazul ridicării fiecărei restricţii în parte şi, în funcţie de această analiză, vom începe să luăm măsuri de relaxare atunci când vom fi convinşi că riscul de răspândire este minim. Fiecare măsură de relaxare va fi însoţită de un set de măsuri de protejare a persoanelor care sunt afectate de aceste măsuri, astfel încât să reducem riscul de contaminare", a mai spus Orban, preluat de Agerpres.

XS
SM
MD
LG