Linkuri accesibilitate

VIDEO La patru ani de la Colectiv, ziarul Libertatea publică un film făcut de ISU, care nu ar fi fost predat procurorilor


După patru ani de la Colectiv, Libertatea publică un film făcut de ISU care ar fi fost ținut ascuns

La patru ani de la tragedia de la Colectiv, ziarul Libertatea face public un film de 20 de minute realizat de un subofițer ISU ce făcea parte din primul echipaj ajuns la fața locului, în care se vede intervenția pompierilor. Filmul ar fi fost ținut ascuns și față de procurorii care anchetează cazul Colectiv, potrivit jurnaliștilor citați.

Filmul ar fi fost predat secretatului de stat Raed Arafat, care însă neagă acest lucru. „Cei de la Libertatea, jurnaliștii domnului Tolontan, nu se lasă să denigreze în continuare, folosind persoanele implicate în tragedia de la Colectiv”, scrie Arafat pe Facebook.

Filmarea realizată de subofițerul ISU surprinde primele minute ale intervenției pompierilor și arată dezorganizare și improvizație.

Ziariști de la Libertatea afirmă că filmul nu a fost predat nici Corpului de Control al fostului premier Dacian Cioloș, care a făcut un raport despre tragedia de la Colectiv, nici procurorilor.

ATENȚIE: Imagini cu puternic impact emoțional

„După ce s-a realizat ce conțin, filmările colegului meu nu au fost văzute decât de către un grup mic de ofițeri superiori, nu au fost folosite nici la analizele interne, nu au fost date Corpului de Control al Guvernului Cioloș și nici procurorilor”, spune un pompier sub protecția anonimatului.

Potrivit Libertatea, atunci când șefii ISU au văzut filmul s-au îngrozit pentru că arăta altceva decat au susținut oficial Gabreil Oprea, Raed Arafat, Nicolae Banicioiu și ceilalți oficiali care declaraseră că operațiunea de salvare a decurs foarte bine.

Incendiul din clubul Colectiv a izbucnit în seara zilei de 30 octombrie 2015. În tragedie şi-au pierdut viaţa 64 de persoane, iar alte 146 au fost rănite.

În momentul de față, există o anchetă la Parchetul General, care vizează în special aspectele legate de infecțiile nosocomiale din spitale, în urma cărora au murit mulți dintre cei arși în incendiu. Procesul „Colectiv” se judecă la Tribunalul București, afându-se deci, după aproape patru ani, în primă instanță.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG