Linkuri accesibilitate

La Repubblica: Oile negre. România este cazul Orban al Socialiștilor europeni


Liviu Dragnea și Viorica Dăncilă sunt nominalizați în cotidianul La Repubblica în postura de lideri ai PSD și ai Guvernului
Liviu Dragnea și Viorica Dăncilă sunt nominalizați în cotidianul La Repubblica în postura de lideri ai PSD și ai Guvernului

La Repubblica, unul dintre cele mai citite ziare italiene, scrie, într-un editorial, că România este pentru Partidul Socialiștilor Europeni ceea ce reprezintă regimul lui Viktor Orban pentru popularii din PE - oaia neagră, pe care este posibil ca în viitoarea legislatură paneuropeană PES să fie nevoit s-o excludă. Articolul cuprinde numeroase referiri la schimbările legislative ale PSD și obstrucționarea candidaturii Laurei Codruța Kovesi la funcția de procuror-șef european.

L-au numit războiul oilor negre, se arată în articolul din presa italiană, preluat de Rador. „Dacă în ajunul alegerilor europene, PPE trebuie să se confrunte cu un personaj incomod precum premierul maghiar Viktor Orban, şi socialiştii europeni riscă să aibă de furcă cu social-demcrocaţii români şi cu premierul acestora, doamna Viorica Dăncilă, pe ai cărei umeri apasă povara preşedinţiei rotative a UE”, notează cotidianul italian.

„Încă din ianuarie, când Bucureștiul se pregătea să preia conducerea semestrului european, președintele Comisiei Jean-Claude Juncker și-a exprimat deschis îndoielile privind capacitatea guvernului de a face față sarcinii. Cuvinte pe care apoi, așa cum i se întâmplă adesea, a trebuit să le renege, dar care au făcut să planeze o aură de neîncredere asupra viitoarei președinții. Realitatea este că social-democrații români sunt de mult timp în vizorul Bruxelles-ului din cauza posibilelor încălcări ale statului de drept. În special din cauza unei reforme judiciare care, oarecum la fel ca în Polonia, ar avea ca efect compromiterea independenței sistemului judiciar și capacitatea acestuia de a lupta împotriva corupției: un rău național de care PSD este considerat co-responsabil.

Unul dintre factorii care au aprins reflectoarele asupra ''chestiunii morale'' din România a fost şi numirea, de către Parlamentul European, a magistratului Laura Kovesi ca viitor șef al Parchetului European care se va naște în 2020.

Kovesi a prezidat Procuratura Anticorupție din România din 2013 şi până în 2018. A devenit eroina luptei împotriva politicii corupte, punând sub acuzare zeci de membri ai Partidului Social Democrat și constrângându-l pe fostul prim- vicepriemier, Liviu Dragnea, să demisioneze (textul în varianta italiană îi atribuie lui Liviu Dragnea funcția de fost premier -n.r). Acum însă, ea însăși se află în vizorul autorităților din țara sa care au deschis anchete împotriva ei și a altor magistraţi din echipă. Iar România se opune ferm numirii sale ca procuror european. Nu este o întâmplare faptul că, în timp ce Parlamentul o desemna pe Kovesi pentru această funcţie, Consiliul guvernelor UE, sub Președinția română, a preferat să îl propună pe francezul Jean Francois Bohnert.

Pe scurt, social-democrații din București riscă să reprezinte o problemă pentru socialiștii europeni, aşa cum Orban este pentru populari. De asemenea, Partidul Social Democrat împinge România spre poziții din ce în ce mai anti-UE și mai aproape de cele ale Grupului de la Vișegrad, din care fac parte polonezii, ungurii, cehii și slovacii.

Până în prezent, chestiunea nu a explodat atât de flagrant cum s-a întâmplat în cazul revoltei multor delegații naționale ale PPE împotriva maghiarilor. Dar cu siguranţă că în viitorul parlament, dacă popularii vor fi afectați major de Orban, atunci nu vor pierde ocazia de a-i împinge pe socialiști să se răfuiască, la rândul lor, cu oile lor negre din România şi eventual, să scape de ele”, se arată în editorialul La Repubblica.

XS
SM
MD
LG