Linkuri accesibilitate

La Washington sunt așteptate cele mai mari manifestații împotriva poliției


Imagine de la protestele din San Diego

SUA se îndreaptă spre a doua săptămână de proteste, iar autoritățile din Washington se așteaptă sâmbătă la cea mai mare manifestație împotriva violenței poliției. Capitala Statelor Unite a fost zilnic scena unor proteste, în mare parte pașnice, cu oameni care au mărșăluit între Casa Albă și Memorialul Lincoln.

Poliția locală estimează, potrivit Reuters că vor fi între 100.000 și 200.000 de protestatari la protestele de sâmbătă. Autoritățile locale au încercat să detensioneze situația, după ce pe străzi au fost trimise gărzile naționale.

Joi și vineri nu au fost operate niciun fel de arestări, iar primarul Muriel Bowser a anulat decizia de instituire a stării de asediu și a anunțat că secțiunea din fața Casei Albe a 16th Street NW a fost redenumită „Black Lives Matter Plaza”.

Președintele american, Donald Trump a vorbit vineri într-o confernință de presă despre protestele violente declanşate după moartea lui George Floyd, afro-americanul care a murit asfixiat sub genunchiul unui poliţist alb în timpul arestării. „nu putem lăsa ca astfel de lucruri să se întâmple'', a spus el despre uciderea lui Floyd.

„Justiţie egală în faţa legii trebuie să însemne că fiecare american este tratat în mod egal în fiecare situaţie de aplicare a legii, indiferent de rasă, culoare, gen sau credinţă, ei trebuie să primească un tratament corect din partea instituţiilor de aplicare a legii'', a continuat Trump. ''Sper că George ne priveşte de acolo de sus gândindu-se că ceea ce se întâmplă ţării este grandios. Este o mare zi pentru el, este o mare zi pentru toată lumea. Este o mare, mare zi în ceea ce priveşte egalitatea'', a subliniat liderul de la Casa Albă

În același timp, preşedintele american a declarat că Statele Unite „au depăşit în mare măsură'' criza provocată de pandemia COVID-19, afirmaţie pe care şi-a argumentat-o prin scădere ratei şomajului după o creştere semnificativă a acesteia, deşi noul coronavirus continuă să ucidă zilnic peste o mie de oameni în SUA.

Comentând datele privind evoluţia şomajului într-o conferinţă de presă la Casa Albă, Donald Trump a lăudat „forţa'' economiei americane. Rata şomajului anunţată în SUA pentru luna mai este de 13,3%, după ce analiştii cei mai pesimiştii au prognozat-o anterior la 20%.

„Această forţă ne-a permis să depăşim această oribilă pandemie, am depăşit-o în mare măsură (...) Am luat toate deciziile care trebuiau'', a susţinut liderul de la Casa Albă, criticat adesea pentru modul în care a gestionat pandemia ce a ucis până în prezent în SUA peste 110.000 de persoane dintre cele peste 1,9 milioane confirmate cu noul coronavirus.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG