În mod neobișnuit, de mai bine de 3 săptămâni, apa lacului IOR din Capitală a căpătat o culoare stranie, aproape roșie. Ipoteza unui fenomen natural este puțin probabilă, conturându-se tot mai mult cea a unei poluări cu autor, deocamdată, necunoscut. Apele Române susțin că analizele preliminare ale apei au arătat că ”indicatorii de calitate respectiv cei fizico-chimici și biologici se situează în jurul valorilor normale”. Garda de Mediu spune că a identificat un posibil poluator, dar că ancheta este în curs, iar rezultatele vor veni săptămâna viitoare.
„Controlul e în desfăşurare, au fost prelevate probe din lacul IOR, rezultatele au venit şi ne indică un potenţial poluator având în vedere rezultatele. Sunt implicaţi în control absolut toţi factorii din parc - deţinătorul lacului, deţinătorul luciului de apă, operatorul care asigură mentenanţa parcului, cât şi alţi potenţiali factori”, a declarat Andrei Corlan, comisar al Gărzii de Mediu Bucureşti, potrivit Digi24.
Până atunci bucureștenilor nu le rămâne decât să se mire de culoare roșie a lacului, să facă presupuneri și să-și ține departe de apă copiii și animalele de companie.
Păsările însă nu par să aibă o problemă, plutesc în voie, ca de obicei, pe apă, așa încât unii cetățeni opinează că ar putea fi de la alge sau fruze care s-au descompus.
Activiștii de mediu au o cu totul altă opinie. Dan Trifu, preşedintele Fundaţiei Eco-Civica, avertizează populația să nu cumva să înghită apă și spune că e un noroc că nu s-a întâmplat vara. Trifu spune că e treaba primăriei sectorului 3 să găsească sursa de poluare.
”Tot ce înseamnă fecale grosier şi lichid s-au deversat şi se deversează în continuare în lac. Trei surse trebuie verificate urgent! Sub nicio formă, populaţia să nu cumva să înghită sau copiii să nu fie lăsaţi! E foarte periculos pentru om ce e în lac. Avantajul e că s-a întâmpat iarna, că dacă se întâmpla pe căldură, va daţi sema ce sursă de infecţie! Probabil trebuia să închidem tot parcul şi să nu mai permitem accesul! Este clar sarcina Primăriei Sectorului 3 să identifice foarte repede sursa de poluare”, a declarat reprezentantul ONG-ului la Digi 24.
Ipoteza fecalelor a fost confirmată ulterior tot de Asociația Eco Civica:
”In urma sesizărilor trimise Gărzii de Mediu, această instituție împreună cu Apele Române au intervenit imediat, au efectuat un control pe lacul IOR și au prelevat probe de apă. După analiza probelor la un institut abilitat a reieșit clar că lacul e plin de fecale! A reieșit o calitate slabă a apei la bacterii coliforme, nitriți și amoniu. Ceilalți indicatori sunt o treaptă mai sus. Fiind lac natural ce are la bază 3 izvoare, și nu apă curgătoare, potențialul poluator neluând in calcul acest lucru, s-a produs acest fenomen de inroșire pentru că întreaga cantitate de fecale deversată a intrat in reacție cu apa din lac, neexistând fenomenul de diluție și ,,deplasare” a poluării specifice apelor curgătoare. Garda are identificat un potențial poluator și a dispus PS3 să facă verificările necesare identificării sursei de...fecale”, se arată într-o postare pe Facebook a Fundației Eco Civica.