Linkuri accesibilitate

De ce programul de guvernare al AUR e „populism periculos”. Stagiu militar de 3 luni, tribunale populare & Săptămâna Istorică


Președintele AUR, George Simion, a lansat la București programul de guvernare pentru alegerile din 2024. După cum a mărturisit, programul a fost conceput începând cu 31 martie, pe baza ideilor primite de la diverși experți.
Președintele AUR, George Simion, a lansat la București programul de guvernare pentru alegerile din 2024. După cum a mărturisit, programul a fost conceput începând cu 31 martie, pe baza ideilor primite de la diverși experți.

Stagiu militar obligatoriu de 3 luni pentru cei între 18 și 22 de ani, tribunale populare, uniforme școlare, Săptămâna Istorică, naționalizarea OMV Petrom și a altor companii strategice sunt câteva din cele 150 de propuneri din programul de guvernare al AUR, lansat joi, la București.

Una dintre propunerile AUR este creșterea salariului minim brut până la 5.000 de lei, în primii patru ani de guvernare, și impozitarea progresivă a companiilor.

AUR propune ca firmele cu o cifră de afaceri mai mică de 5 milioane de euro să plătească un impozit de 2% pe cifra de afaceri, iar companiile cu o cifră mai mare de 5 milioane să plătească 16% impozit pe profit.

Expertul Ovidiu Voicu, directorul executiv al Centrului pentru Inovare Publică, a analizat pentru Europa Liberă propunerile AUR și spune că per ansamblu „programul e tipic populist”, din mai multe puncte de vedere.

„În primul rând, faptul că are foarte mult PR, promisiuni fără acoperire. Adică descrie o intervenție masivă a statului în economie, care ar trebui finanțată din ceva.”

Mircea Diaconu, Norica Nicolai, Gheorghe Piperea au stat în primul rând alături de George Simion.
Mircea Diaconu, Norica Nicolai, Gheorghe Piperea au stat în primul rând alături de George Simion.

Ovidiu Voicu spune că a mai văzut un astfel de populisme privind creșterea salariului minim brut la 5.000 de lei.

„Sunt multe promisiuni fără acoperire. E cumva ce vedem adesea. În urmă cu câțiva ani era acel concurs, dacă mai ținem minte, când spunea PSD că va crește salariul minim la 1.000 euro și venea PNL și spunea că el dă 1.500 euro”, arată Ovidiu Voicu.

Expertul a observat că, pe lângă promisiunile fără acoperire, programul AUR mai cuprinde și „populism cinic”.

„Reciclează toate temele de naționalism-comunism istoric, adică acea istorie falsificată făcută de regimul comunist și care s-a perpetuat ulterior”, crede Voicu.

Săptămâna Istorică în școli și refacerea cetăților dacice

La capitolul „România - Țara agriculturii și a turismului”, AUR propune introducerea unei „Săptămâni Istorice” în școli, prin care vor fi organizate excursii și tabere la obiective istorice, precum și alte activități de cunoaștere a istoriei naționale.

Ideea este a parlamentarului AUR Claudiu Târziu, care a conceput partea de educație și sănătate din programul de guvernare.

„Pentru că există foarte multe cetăți dacice descoperite de zeci de ani, acoperite cu pământ, necercetate niciodată din lipsă de fonduri”, a spus Târziu la lansarea programului.

Claudiu Târziu spune că vrea să investească masiv în cercetarea istorică pentru că există foarte multe cetăți dacice descoperite de zeci de ani și lăsate de izbeliște.
Claudiu Târziu spune că vrea să investească masiv în cercetarea istorică pentru că există foarte multe cetăți dacice descoperite de zeci de ani și lăsate de izbeliște.

Ovidiu Voicu arată că și acest lucru tot de populism ține.

„Toate poveștile astea cu întâietatea românilor în lume și toate proiectele megalomanice care ar trebui să dovedească asta, inclusiv Canalul Dunăre-Marea Neagră, Canalul Dunăre-București, toate sunt acolo. Toate aceste idei naive despre cum România ar fi centrul universului le regăsim în programul lor și tot o formă de populism sunt”, mai arată analistul politic.

La finalul lansării programului, reprezentanții AUR au răspuns la câteva întrebări ale ziariștilor.
La finalul lansării programului, reprezentanții AUR au răspuns la câteva întrebări ale ziariștilor.

Voicu susține că ideile prezentate în multe capitole, inclusiv la „Sănătatea Națiunii”, sunt din PNRR.

„Spre exemplu, chiar dacă nu se spune despre PNRR nimic, vorbesc de construirea de spitale regionale, de îmbunătățirea condițiilor, de policlini. Deci extinderea rețelei de spitale, îmbunătățirea prevenției, creșterea rolului medicilor de familie și așa mai departe. Toate lucrurile astea sunt lucruri de bun simț. Adică sunt mai multe domenii în care AUR preia idei bune, pe care nimeni nu le contrazice și le îmbină cu fanteziile lor naționalist-populiste.”

Justiția cu jurați din popor, după model american

Un capitol special din programul AUR este cel legat de justiție - „Domnia Legii”. Aici partidul extermist propune ca funcția de judecător să fie ocupată de oameni cu experiență de 10 ani în alte profesii juridice, iar judecătorii de la CCR, Parchet și Înalta Curte de Casație și Justiție să fie aleși de populație.

De asemenea, AUR propune organizarea de curți cu jurați care să soluționeze cazurile penale grave și procesele colective sau de clasă.

Întrebat de Europa Liberă cine a conceput partea de Justiție, George Simion a spus că „este modelul din Statele Unite ale Americii, partenerul nostru strategic”.

„Noi ne dorim mai multă implicare din partea cetățenilor în viața cetății și de aceea ne dorim ca ei să participe inclusiv în procese cu jurii, cum România a avut în perioada interbelică”, a spus George Simion care a adăugat că „această propunere e venită din partea profesorului universitar Gheorghe Piperea”.

Invitații de la lansarea programului de guvernare AUR au fost introduși de Ramona Ioana Bruynseels, candidata lui Dan Voiculescu la alegerile prezidențiale.
Invitații de la lansarea programului de guvernare AUR au fost introduși de Ramona Ioana Bruynseels, candidata lui Dan Voiculescu la alegerile prezidențiale.

Ovidiu Voicu subliniază iar că aceste propuneri sunt de un populism periculos.

„Vor și curțile cu jurați după modelul acesta anglo-saxon, în care ești judecat de către egalii tăi. Aici mi-a adus aminte de România Mare, de soluții de tipul Vadim Tudor care propunea să îi judecăm pe corupți pe stadioane. Este tipul de populism periculos, populism agresiv care poate deveni violent. E aproape de ce am văzut ieri, de faptul că ne facem dreptate cu arma în mână”, a spus Ovidiu Voicu.

Expertul spune că la ultimul capitol din program - cel despre protejarea identității - a observat că „este exact politica de stat a Ungariei privind familia”.

„Scriu acolo de lupta împotriva ideologiei de gen, inventate de ei, acolo iar mi se pare un populism periculos.”

Lansarea programului AUR vine la o zi după ce au avut loc protestele de la Parlament, care au degenerat în violențe la adresa unor parlamentari precum Ludovic Orban.

Manifestanții AUR au criticat miercuri o lege despre care spuneau că va confisca copiii românilor, lucru total pe dos față de ce prevede actul normativ, după cum a scris Europa Liberă.

VIDEO Protest AUR, la Parlament, cu mesaje false
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:01:56 0:00

  • 16x9 Image

    Andreea Ofițeru

    Andreea Ofițeru s-a alăturat echipei Europa Liberă România în ianuarie 2021, ca Senior Correspondent. Lucrează în presă din 2001, iar primele articole le-a publicat în România Liberă. Aici a scris pe teme legate de protecția copiilor, educație, mediu și social. De-a lungul timpului, a mai lucrat în redacțiile Adevărul, Digi24, Gândul, HotNews.ro, unde a documentat subiecte legate de învățământul din România și de actualitate. 

    A scris știri, interviuri, reportaje și anchete. A participat la mai multe proiecte printre care și conceperea primului supliment dedicat exclusiv subiectelor despre școală: Educație&Școală.  

    A fost bursieră Voice Of America/Washington DC, într-un program dedicat jurnaliștilor din Europa de Est.

XS
SM
MD
LG