Linkuri accesibilitate

Lansare SpaceX | Legătura cu Starship s-a pierdut după intrarea în spațiu


SpaceX a efectuat, pe 18 noiembrie 2023, cea de-a doua lansare de probă a Starship, cea mai mare rachetă construită vreodată.
SpaceX a efectuat, pe 18 noiembrie 2023, cea de-a doua lansare de probă a Starship, cea mai mare rachetă construită vreodată.

Nava spațială fără echipaj a companiei SpaceX, dezvoltată pentru a transporta astronauți pe Lună și nu numai, se presupune că a eșuat în spațiu la câteva minute după decolare în timpul celui de-al doilea test de sâmbătă. Prima încercare de lansare, în aprilie, s-a încheiat cu o explozie.

Starship, nava companiei Space X, deținută de Elon Musk, a fost lansată de la baza Starbase, de lângă Boca Chica, în Texas. O rachetă a dus nava spațială Starship la aproximativ 55 mile (90 km) deasupra pământului într-un zbor ce trebuia să dureze 90 de minute.

Racheta care a propulsat nava a explodat peste Golful Mexic la scurt timp după ce s-a detașat, a anunțat compania SpaceX.

Sistemul de propulsie al navei Starship a mai funcționat câteva minute, după care controlul misiunii a declarat că a pierdut brusc contactul cu vehiculul.

La aproximativ opt minute de la misiunea de testare, o imagine surprinsă de o cameră care urmărea Starship pare să arate o explozie care ar sugera că vehiculul a eșuat la acel moment. Altitudinea rachetei era deja de 148 km.

Compania SpaceX susține, într-o postare pe platforma de socializare X, că motoarele de bază ale Starship „au pornit câteva minute în drum spre spațiu”.

„Cu un astfel de test, succesul vine din ceea ce învățăm, iar testul de astăzi ne va ajuta să îmbunătățim fiabilitatea Starship, pe măsură ce SpaceX încearcă să facă viața multiplanetară”, a mai spus compania.

Lansarea a fost a doua încercare de a trimite în spațiu Starship. În aprilie nava a explodat la câteva minute după lansare.

Un test de succes ar fi marcat un pas cheie către realizarea ambiției SpaceX de a produce o navă spațială mare, multifuncțională, capabilă să trimită oameni și marfă înapoi pe Lună, pentru NASA și, în cele din urmă, pe Marte.

sursa Reuters

  • 16x9 Image

    Simona Cârlugea

    A intrat în echipa Europa Liberă România în mai 2023. Lucrează în presă din 1994, și a trecut prin radio, televiziune și presă scrisă.

    A condus echipa de știri de la TVR Craiova mai bine de 10 ani, apoi, alți șase ani, pe cea de la Digi24 Craiova. A colaborat cu BuletindeBucurești.ro și Factual.ro. Este specializată în investigații și urmărirea banului public.

XS
SM
MD
LG