Linkuri accesibilitate

Fiica emirului Dubaiului cere ajutor și spune că este „ostatica” tatălui ei


Emirul Dubaiului, șeicul Mohammed bin Rashid Al Maktoum

Latifa, fiica emirului Dubaiului care a încercat să fugă din țară în 2018, a trimis mesaje video secrete prietenilor în care-l acuză pe tatăl ei că o ține „ostatică” și că se teme pentru viața ei. În imagini transmise de BBC Panorama, prințesa Latifa Al Maktoum spune că a fost drogată și că, după ce a încercat să fugă cu un velier, a fost dusă din nou în detenție.

Mesajele ei către prieteni s-au oprit imediat după aceea iar aceștia au cerut inclusiv ajutorul ONU.

Dubaiul a răspuns că fiica emirului este în siguranță și în grija familiei.

„Sunt într-o vilă. Sunt ţinută ostatică, iar această vilă a fost transformată în închisoare”, spune prinţesa de 35 de ani într-o înregistrare video făcută cu telefonul mobil. Filmarea a fost făcută într-o în toaletă, „singura încăpere cu uşă pe care o pot încuia”, spune femeia.

„Toate ferestrele au fost închise (...). Sunt cinci poliţişti afară şi două poliţiste înăuntru”, adaugă fiica lui Mohammed bin Rashid al-Maktoum.

„Sunt îngrijorată în fiecare zi pentru siguranța şi viaţa mea (...). Poliţia mi-a spus că voi sta în închisoare toată viaţa mea şi că nu voi mai vedea vreodată soarele”, mai spune femeia.

„Situaţia devine pe zi ce trece mai disperată”, spune ea.

Fosta reprezentantă a ONU, Mary Robinson, care o descrisese pe Latifa drept o „tânără cu probleme” după ce a cunoscut-o în 2018, spune acum că a fost indusă în eroare de familia prințesei. Fostul înalt comisar al ONU pentru drepturile omului și președinte al Irlandei s-a alăturat celor care cer infromații cu privire la starea și locul în care se află Latifa în acest moment.

„Sunt în continuare foarte îngrijorată pentru Latifa. Lucrurile merg prea departe și cred că trebuie făcute investigații”, a spus Robinson.

Tatăl lui Latifa, șeicul Mohammed bin Rashid Al Maktoum, este unul dintre cei mai bogați șefi de stat din lume, conducătorul Dubaiului și vicepreședinte al Emiratelor Arabe Unite (EAU).

Videoclipurile pe care Latifa le-a trimis prietenilor au fost înregistrate pe parcursul mai multor luni pe un telefon pe care prințesa l-a primit în secret la aproximativ un an de la capturarea și readucerea în Dubai. Le-a înregistrat într-o baie, pentru că era singurul loc în care putea să stea nesupravegheată.

În 2018, Latifa anunţa pe YouTube că vrea să fugă din ţară, susținând cî a fost „torturată” şi „încarcerată timp de trei ani” după ce a încercat să evadeze pe când era o adolescentă în 2002. Înregistrarea a fost publicată imediat după ce Latifa a eșuat în încercarea de a evada la bordului unui velier capturat de marina indiană.

Din acel moment, prințesa nu a mai apărut în spațiul public.

Potrivit BBC, ea spune în înregistrările sale video că a fost drogată pe velier şi că s-a trezit abia după ce s-a întors în Dubai, unde a fost reţinută.

Dubaiul a recunoscut că prințesa a fost „adusă” familiei și a dat asigurări că este „bine”, fără alte detalii.

În martie 2020, justiţia britanică a stabilit că emirul Dubaiului a comandat răpirea a două dintre fiicele sale, Latifa şi Shamsa, în cadrul unei proceduri între emirul Dubaiului şi prinţesa Haya, a șasea soție a emirului care a fugit la Londra împreună cu fiicele sale în 2019.

Pe 15 aprilie 2019, prințesa Haya, a doua „soție oficială” a șeicului Mohammed, fuge din Dubai în Marea Britanie împreună cu cei doi copii ai săi, temându-se pentru viața ei. Haya, devenită a șasea soție a șeicului în aprilie 2004, este singura consoartă cu apariții publice, văzută alături de șeic la evenimentele din întreaga lume.

Mohammed bin Rashid al-Maktoum alături de soția sa, Haya
Mohammed bin Rashid al-Maktoum alături de soția sa, Haya

Și Shamsa a încercat să fugă de tatăl său în anul 2000, pe când avea 18 ani și se afla într-o vacanţă în Anglia. Tot Latifa a fost cea care a relatat despre ea că a fost găsită la două luni după ce a fugit, că a fost drogată și adusă la Dubai, unde a fost închisă.

  • 16x9 Image

    Dora Vulcan

    Dora Vulcan este Senior Correspondent și s-a alăturat echipei Europa Liberă în ianuarie 2020. A intrat în presă în 1992 ca reporter de politică internă la România liberă. A devenit apoi jurnalist de investigații specializat în Justiție, preocupat de ingerința politicului în anchetele penale. În paralel, Dora a fost și stringer BBC. A scris la Revista „22” despre plagiatele din mediul universitar, a acoperit domeniul politic la Reporter Global (partener The Economist în România) și a fost editor coordonator la departamentul Social al agenției Mediafax. A fost consultant pentru filmul „De ce eu?”, despre moartea suspectă a procurorului Cristian Panait, o tragedie cu implicații politice care a marcat anii 2000.  

Vrei să primești știrile zilei pe e-mail?

XS
SM
MD
LG