Linkuri accesibilitate

Laura Kovesi: Este un vot de încredere și susținere a unei societăți care a apărat justiția și valorile europene


Laura Codruța Kovesi a depăsit unul dintre cele mai importante obstacole: votul în consiliul UE
Laura Codruța Kovesi a depăsit unul dintre cele mai importante obstacole: votul în consiliul UE

În prima sa reacție după votul de susținere primit azi în Consiliul UE, Laura Codruța Kovesi a declarat că este o ”recunoaștere a activității depuse de întregul sistem de justiție, dar și o reușită a tuturor românilor care au susținut lupta anticorupție și au apărat statul de drept”.

Fără susținerea și ajutorul românilor nu ar fi reușit, a spus Kovesi într-o intervenție la Digi24, cu atât mai mult cu cât nu a avut parte de o susținere similară din partea guvernului român. Kovesi a mai spus că numirea ei oficială în funcția de procuror șef al Parchetului European va fi un semnal pentru judecători și procurori să apere independența justiției și să continue lupta anticorupție.

”Alegerea unui procuror român pentru misiunea de a pune bazele parchetului european este o recunoaștere a activității depuse de întregul sistem de justiție românesc. Este, în egală măsură, o reușită a tuturor românilor care în ultimii ani au susținut lupta anticorupție și au apărat statul de drept, atunci când a trecut prin momente mai dificile. Este un vot de încredere și de susținere a unei societăți care a sprijinit justiția și valorile europene și fără ajutorul cărora nici eu nu aș fi reușit. Dacă procedura se va finaliza, sper să reprezinte pentru toți procurorii un îndemn să continue lupta anticorupție”, a declarat Kovesi.

Laura Codruța Kovesi a refuzat să comenteze afirmațiile unor politicieni, precum și pe cele ale premierului Viorica Dăncilă, cea care cu o zi înaintea votului declara că a mandatat-o pe ambasadoarea României la UE, Luminița Odobescu, să voteze împotriva lui Kovesi.

”Nu vreau să intru în dialog cu niciun politician, nu comentez ce spun politicienii", a afirmat Kovesi, care a precizat că nu are nicio informație cu privire la votul ambasadoarei, important fiind ”susținerea a mii și mii de oameni din România. Din acest punct de vedere, pot să spun că România m-a susținut”.

Laura Codruta Kovesi a fost votata, joi, pentru functia de procuror-sef european cu o majoritate de 17 voturi din 22 în Consiliul UE.

Astfel, Kovesi a fost desemnata candidatul comun al Parlamentului European si al Consiliului Uniunii Europene. Mai urmează o nouă întâlnire în 24 septembrie, după care, potrivit procedurii, confirmarea oficială în plenul Parlamentului European.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG