Linkuri accesibilitate

Laureata Nobel pentru pace Shirin Ebadi crede că liderii iranieni vor folosi confruntarea cu Israelul pentru represiuni interne și mai mari


Shirin Ebadi a fost prima femeie judecător din Iran, iar în 2003, a primit premiul Nobel pentru pace. Ea luptă pentru respectarea drepturilor omului și în special a femeilor.
Shirin Ebadi a fost prima femeie judecător din Iran, iar în 2003, a primit premiul Nobel pentru pace. Ea luptă pentru respectarea drepturilor omului și în special a femeilor.

Prima laureată iraniană a Premiului Nobel pentru Pace (2003), Shirin Ebadi, spune pentru Europa Liberă că liderii de la Teheran ar putea folosi noul conflict armat cu Israelul pentru sporirea reprimării interne împotriva disidenților.

Într-un interviu acordat Radio Farda de la RFE/RL, Shirin Ebadi, în vârstă de 76 de ani, a declarat că instituția clericală din Iran are deja un istoric în a a folosi conflictele militare pentru a-și justifica „războiul împotriva poporului iranian”.

Ebadi s-a referit la războiul dintre Iran și Irak, dintre 1980 și 1988, în timpul căruia autoritățile ar fi executat mii de prizonieri politici și oponenți ai regimului.

„Fie că izbucnește sau nu un război [cu Israelul], am fost mereu în război: un război economic, un război împotriva poporului iranian, un război împotriva femeilor, un război împotriva Statelor Unite”, a spus Ebadi, care se află în exil în Marea Britanie.

Un atac asupra Iranului ar fi avut loc pe 19 aprilie, în apropierea oraşului Isfahan, localitate în care există obiective strategice nucleare și militare.

Israelul nu a revendicat atacul, iar Iranul a negat că s-ar fi produs un asalt cu rachete împotriva sa, dar a confirmat doborârea mai multor drone.

Atacul a avut loc după avalanșa de lansări de sute de rachete și drone al Iranului împotriva Israelului, acum aproape o săptămână.

Iranienii continua să ceară mai multe libertăți sociale și politice și au ieșit în stradă pentru a cere încetarea guvernării clericale.

În ultimii ani, zeci de activiști pentru drepturile omului, jurnaliști și avocați au fost arestați și condamnați la închisoare.

Europa Liberă România e pe Google News. Abonați-vă AICI.

XS
SM
MD
LG