Linkuri accesibilitate

Laurențiu Baranga, fostul șef de la Combaterea Spălării Banilor, în arest la domiciliu


România - Laurențiu Baranga, reținut pentru 24 de ore
România - Laurențiu Baranga, reținut pentru 24 de ore

UPDATE - Laurențiu Baranga, fostul șef al Oficiului Național pentru Prevenirea și Combaterea Spălării Banilor, a fost trimis în arest la domiciliu pentru 30 de zile de magistrații de la Judecătoria Sectorului 5. Judecătorii au respins cererea procurorilor de arestare preventivă.

Decizia nu e definitivă.

“Respinge propunerea de arestare preventivă formulată de Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie în dosarul de urmărire penală nr. 162/P/2020 şi dispune măsura arestului la domiciliu faţă de inculpatul BARANGĂ LAURENŢIU, cercetat sub aspectul săvârşirii în concurs a două infracţiuni de înşelăciune, prev. de art. 244 alin. 2 Cp cu aplic. art. 38 alin. 1 Cp, pentru o perioadă de 30 de zile, începând cu data de 11.10.2020 şi până la data de 09.11.2020, inclusiv”, au decis duminică magistrații de la Judecătoria Sectorului 5.

Fostul preşedinte al Oficiului de Prevenire şi Combatere a Spălării Banilor are obligaţia de a se prezenta în faţa organului de urmărire penală, a judecătorului de drepturi şi libertăţi, a judecătorului de cameră preliminară sau a instanţei de judecată ori de câte ori este chemat şi interdicţia de a comunica cu reprezentanţii Universităţii „VALAHIA” din Târgovişte şi Universităţii de Ştiinţe Agronomice şi Medicină Veterinară – Bucureşti.

Soluţia pronunţată în camera de consiliu, duminică, poate fi contestată în termen de 48 de ore de la pronunţare pentru inculpat şi pentru procuror.

Parchetul General a anunțat duminică după-amiază că a pus în mișcare acțiunea penală împotriva sa pentru o infracțiune continuă de înșelăciune, pentru că ar fi indus și menținut în eroare o instituție de învățământ superior, cu ocazia încheierii contractului individual de muncă pentru funcția de conferențiar universitar, modificat succesiv printr-un număr de 18 acte adiționale din 2012 până în 2020, prin depunerea la dosarul de angajare a unor documente de studii falsificate și ulterior desființate de instanța de judecată încă din anul 2016, actele adiționale producând efecte prin avansarea în cariera profesională și prin creșterea remunerațiilor salariale, fapt ce a condus la prejudicierea instituției angajatoare cu suma de 608.000 lei, reprezentând contravaloarea veniturilor salariale încasate pe durata valabilității contractului individual de muncă.

Baranga mai este acuzat și pentru că ar fi indus și menținut în eroare o instituție de învățământ superior, cu ocazia încheierii contractului individual de muncă pentru funcția de profesor universitar, prin completarea Fișei de îndeplinire a standardelor universitare cu mențiuni care atestă în mod nereal absolvirea de studii universitare de licență și doctorat, în condițiile în care actele de studii au fost desființate de către instanța de judecată încă din anul 2016, fapt ce a condus la prejudicierea instituției angajatoare cu suma de 36.146 lei, reprezentând cuantumul total al drepturilor bănești primite.

Știrea inițială

Laurențiu Baranga, demisionat de la șefia Oficiului de Național de Prevenire şi Combatere a Spălării Banilor, după ce procurorii au început anchetarea sa pentru falsificarea diplomei de bacalaureat, a fost reţinut sâmbătă seară pentru 24 de ore și acuzat de înşelăciune.

Duminică dimineață el a fost audiat de procurorii din Parchetul General.

El și-a prezentat demisia din funcția de președinte al Oficiului National de Prevenire și Combatere a Spălării Banilor cu o zi înainte de percheziție. Anunțul a fost făcut chiar de premierul Ludovic Orban, întrebat cum a fost posibilă promovarea lui Baranga într-un asemenea post.

Orban susține că s-au aplicat toate criteriile de evaluare a candidaturii și că „e treaba lui că ne-a păcălit”, dar că lipsea informaţia legată de falsul tuturor diplomelor sale, nu doar al celei de bacalaureat.

„E treaba lui că ne-a păcălit. Ieri am avut demisia pe masă. Şi-a dat demisia, nu mai este preşedinte”, a declarat sâmbătă premierul Ludovic Orban.

Premierul spune că Baranga venea dintr-o funcție publică, dând astfel de înțeles că numirea sa la Combaterea Spălării Banilor se încadra, astfel, într-o serie de numiri în funcții publice pe care nu guvernul său a inițiat-o. Mai mult, Orban spune că Baranga ar fi fost verificat, dar nu și-a exprimat nemulțumirea cu privire la calitatea acestor verificări și nici nu a spus ce măsuri va lua împotriva celor care au făcut o verificare atât de superficială.

„El era într-o funcţie publică, a venit dintr-o funcție publică. Nu cunosc detaliile, mărturisesc că nu am urmărit cu foarte mare atenţie. A fost evaluată această numire, am aplicat toate procedurile de evaluarea a canidatului, nu am avut aceste informaţii legate de falsul în privinţa diplomelor. Şi am înţeles că este vorba despre toate diplomele”, a mai afirmat Orban.

Premierul adăugat: „Nu mai conduce nicio indtituţie, sunt convins că nu va mai conduce”.

Sâmbătă, anchetatorii au făcut percheziții la domiciliul lui Laurențiu Baranga, din Râmnicu Vâlcea.

„La data de 10 octombrie a.c., polițiștii Direcției de Investigare a Criminalității Economice-I.G.P.R., sub coordonarea procurorului de caz din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție – Secția de urmărire penală și criminalistică, efectuează o percheziție domiciliară, în municipiul Râmnicu Vâlcea. Activitatea se desfășoară la domiciliul declarat al unui funcționar public, cercetat sub aspectul săvârșirii infracțiunii de înșelăciune. Operațiunea beneficiază de sprijinul Direcției Operațiuni Speciale a Poliției Române. Persoana în cauză este cercetată pentru inducerea și menținerea în eroare a mai multor instituții publice, prin depunerea la dosarul de angajare a unor documente de studii falsificate și care ulterior au fost desființate de către instanțele judecătorești competente”, transmite IGPR.

Prejudiciul pe care l-ar fi adus statului prin funcțiile deținute în urma falsului este de 640.000 de lei.

Înainte de a fi șef la Combaterea Spălării Banilor, Baranga a fost director adjunct al Oficiului Registrului Național pentru Informații Secrete de Stat (ORNISS), oficiul care dă certificate pentru acces la informații clasificate.

El a fost numit în septembrie curent la șefia combaterii spălării banilor.

Baranga și-a obținut diploma de bacalaureat la 32 de ani, în 1999, la Colegiul Tehnic Dimitrie Leonida din București, iar apoi a absolvit o facultate din Teleorman.

El a obținut și un doctorat la Universitatea „Valahia” din Târgoviște și a urmat cursuri la Colegiul Național de Apărare, ARACIS, Colegiul Național de Afaceri Interne.

În septembrie, Curtea de Apel București a decis să desființeze o serie de diplome false în dosarul în care a fost condamnat Silviu Mina Dobronăuțeanu, rector al unor pseudo-universități din Teleorman care s-a numit „Alexandru Ghica” și apoi „Europa Ecor”, dosar privitor la anularea unor diplome false, printre care și cea a lui Baranga.

Născut în septembrie 1967, Baranga nu a trecut în CV-ul său niciun loc unde să fi lucrat până în anul 2008, când avea deja 41 de ani.

După 9 ani de la luarea diplomei de bacalaureat, Baranga a absolvit Facultatea de Management la Universitatea Ecologică, iar în anul 2011 obține titlul de Doctor în management la Universitatea Valahia.

El are și activitate universitară, fiind din 2012 conferențiar universitar la Facultatea de Științe și Inginerie din Alexandria, unde din 2016 este director al departamentului de știință și inginerie.

Între 2011 și 2012 a fost și lector la Facultatea de Științe Economice a Universității „Titu Maiorescu” din București.

În 2016 a fost și membru ARACIS, agenția de asigurare a calității învățământului din Ministerul Educației, structura care evaluează programele de studii și instituțiile din învățământul superior.

Între timp, Baranga s-a acoperit de puzderie de certificate de studii de la diverse structuri din țară și din străinătate. mentele de studii sunt falsificate.

  • 16x9 Image

    Dora Vulcan

    Dora Vulcan este Senior Correspondent și s-a alăturat echipei Europa Liberă în ianuarie 2020. A intrat în presă în 1992 ca reporter de politică internă la România liberă. A devenit apoi jurnalist de investigații specializat în Justiție, preocupat de ingerința politicului în anchetele penale. În paralel, Dora a fost și stringer BBC. A scris la Revista „22” despre plagiatele din mediul universitar, a acoperit domeniul politic la Reporter Global (partener The Economist în România) și a fost editor coordonator la departamentul Social al agenției Mediafax. A fost consultant pentru filmul „De ce eu?”, despre moartea suspectă a procurorului Cristian Panait, o tragedie cu implicații politice care a marcat anii 2000.  

XS
SM
MD
LG