Linkuri accesibilitate

Proiect | Rectorii vor avea cel mult două mandate. Legea nu se aplică retroactiv


Asociațiile de studenți au cerut de multe ori ca mandatele rectorilor să nu fie limitate la două chiar dacă
Asociațiile de studenți au cerut de multe ori ca mandatele rectorilor să nu fie limitate la două chiar dacă

Mandatul rectorilor va fi de cinci ani, iar universitățile vor avea un cod etic la nivel național pe care îl va adopta Ministerul Educației, potrivit proiectului de lege pentru învământul superior publicat luni.

Ministrul Educaţiei, Ligia Deca, a declarat că mandatul rectorului poate fi reînnoit o singură dată, dar legea nu se aplică retroactiv pentru cei care până acum au avut deja două mandate.

„Mandatele rectorilor sunt limitate în mod clar. Durata unui mandat de rector este de cinci ani", a declarat luni Ligia Deca.

Rectorii care până acum au avut deja două mandate nu vor intra sub prevederile noii legi atunci când aceasta va fi adoptată.

„Nu începem numărătoarea de la zero. Singura chestiune pe care juriştii mi-au spus-o este că legea nu retroactivează, nu pot să fac o prevedere care este inclusă într-o lege care intră în vigoare într-o anumită zi să se aplice şi în urmă".

Tezele de doctorat stau 90 de zile pe o platformă publică.

Noul proiect de lege arată că cel care a obținut titlul de doctor nu mai poate renunţa unilateral la acesta.

„Tezele devin documente publice. Înainte de susţinerea lor există 90 de zile în care ele vor sta într-o platformă publică, în aşa fel încât oricine doreşte să le poată consulta şi să poată sesiza eventuale abateri de le etica universitară înainte ca teza să fie susţinută în comisia respectivă. Universităţile analizează în primă instanţă sesizările de plagiat", a explicat ministrul.

Consiliul Naţional de Atestare a Titlurilor, Diplomelor si Certificatelor Universitare (CNATDCU) va rămâne forul care va da verifica tezele de doctorat în cazul în care există suspiciuni de plagiat.

„În cazul în care CNATDCU decide că o teză este plagiată, există o direcţionare clară legală pentru ca cei care au emis diploma, adică rectorul, să meargă în instanţă şi să ceară anularea titlului sau dacă nu a produs încă efecte juridice o poate revoca”, a spus Ligia Deca.

Noul proiect de lege prevede că dacă o teză de doctorat are verdict de plagiat, atunci se poate retrage acreditarea domeniului din cadrul universităţii ca instituţie organizatoare de doctorat. Ceea ce înseamnă retragerea dreptului universităţii de a mai admite noi studenţi la doctorat.

„În cazul în care se constată abateri mai grave sau repetate, se poate merge până la retragerea autorizaţiei de funcţionare a instituţiei de învăţământ superior", a mai arătat ministrul.

În proiectul de lege sunt prevăzute şi sancţiuni pentru conducătorii de doctorat, membrii comisiei de susţinere sau alte persoane implicate în incidente dovedite de fraudare în procesul de emitere a titlurilor de doctor.

Proiectele de legi ale educației, pentru superior și preuniversitar, sunt publicate pe site-ul Ministerului Educației și vor sta în dezbatere publică 10 zile.

  • 16x9 Image

    Andreea Ofițeru

    Andreea Ofițeru s-a alăturat echipei Europa Liberă România în ianuarie 2021, ca Senior Correspondent. Lucrează în presă din 2001, iar primele articole le-a publicat în România Liberă. Aici a scris pe teme legate de protecția copiilor, educație, mediu și social. De-a lungul timpului, a mai lucrat în redacțiile Adevărul, Digi24, Gândul, HotNews.ro, unde a documentat subiecte legate de învățământul din România și de actualitate. 

    A scris știri, interviuri, reportaje și anchete. A participat la mai multe proiecte printre care și conceperea primului supliment dedicat exclusiv subiectelor despre școală: Educație&Școală.  

    A fost bursieră Voice Of America/Washington DC, într-un program dedicat jurnaliștilor din Europa de Est.

XS
SM
MD
LG