Linkuri accesibilitate

Lege: Violenţa domestică poate fi anchetată şi în lipsa unei plângeri


imagine generică

Camera Deputaților a adoptat marți un proiect de lege prin care urmărirea penală poate fi declanşată din oficiu în cazurile de violenţă domestică, iar împăcarea părţilor nu mai înlătură răspunderea penală.

Proiectul de lege a vizat special tragerea la răspundere a celor vinovați indiferent de evoluțiile viitoare ale incidentului, când de multe ori victima își retrăgea plângerea și dosarul trebuie închis.

„Începând de astăzi, împăcarea nu exclude răspunderea penală în cazul faptelor de violență domestică. Până astăzi, dacă victima își retrăgea plângerea, agresorul era mai alb ca nufărul.

După 2 ani și jumătate, am reușit să promovez modificarea Codului Penal. Așa că de acum, chiar și cu împăcare, orice palmă se plătește", a arătat deputatul Adriana Săftoiu care a inițiat proiectul de lege.

Legea vine să completeze o scăpare din Codul Penal care oferea posibilitatea agresorilor să scape de răspundere penală.

„Reușim să scoatem acest punct din Codul penal, care nu făcea nimic altceva decât lasă o portiță pentru cei care efectuau presiuni asupra victimei să-și retragă plângerea și pentru a da uitării un act extrem de grav, care în România a ajuns la cote inimaginabile", a afirmat și deputatul independent Oana Bîzgan.

Camera Deputaţilor a fost for decizional pe lege, ea fiind deja adoptată de Senat în 2018. Legea merge acum la promulgare la președintele Iohannis.

XS
SM
MD
LG