Linkuri accesibilitate

Transparency International declarată „organizație indezirabilă” în Rusia


Procurorul general al Rusiei a anunțat că, de luni, grupul anticorupție Transparency International, cu sediul în Germania, este „organizație indezirabilă”.

„S-a constatat că activitățile acestei organizații depășesc în mod clar scopurile și obiectivele declarate”, se spune în declarația procurorului general, citată de The Guardian.

Rusia a adoptat în 2012 o lege privind sancționarea „agenților străini”, extinsă constant de atunci și transformată într-un pachet de legi folosit pentru a reprima societatea civilă și mass-media independentă din Rusia și pentru a înăbuși criticile la adresa guvernului.

Legile „agenților străini” impun celor desemnați să se înregistreze la autorități cu această titulatură de „agent străin”, să-și eticheteze conținutul cu un disclaimer care să arate că ar fi „agenți străini”. În caz contrar, riscă interzicerea, sancțiuni financiare uriașe și un dosar penal.

Desemnarea limitează, de asemenea, dreptul altor canale mass-media de a cita organizația desemnată „agent străin” de autoritățile ruse.

Eticheta „agenți străini” a determinat mai multe ONG-uri, organizații media și alte grupuri să se închidă, pentru că pierd venituri de la agenții de publicitate.

  • 16x9 Image

    Dora Vulcan

    Dora Vulcan este Senior Correspondent și s-a alăturat echipei Europa Liberă în ianuarie 2020. A intrat în presă în 1992 ca reporter de politică internă la România liberă. A devenit apoi jurnalist de investigații specializat în Justiție, preocupat de ingerința politicului în anchetele penale. În paralel, Dora a fost și stringer BBC. A scris la Revista „22” despre plagiatele din mediul universitar, a acoperit domeniul politic la Reporter Global (partener The Economist în România) și a fost editor coordonator la departamentul Social al agenției Mediafax. A fost consultant pentru filmul „De ce eu?”, despre moartea suspectă a procurorului Cristian Panait, o tragedie cu implicații politice care a marcat anii 2000.  

XS
SM
MD
LG