Președintele Klaus Iohannis a trimis astăzi Parlamentului pentru reexaminare legea care majorează Indicatorul Social de Referință (ISR) de la 500 de lei la 1.200 de lei în următorii trei ani, practic o creștere cu 140% a indicatorului în funcție de care sunt calculate ajutorul de șomaj și alte ajutoare sociale, potrivit unui comunicat al Administrației Prezidențiale.
Președintele cere Parlamentului să rediscute proiectul pentru a găsi sursele de finanțare ale acestei majorări semnificative, al cărei impact bugetar ar fi de circa 0,4% din PIB.
”Toate aceste majorări implică cheltuieli bugetare semnificative, ceea ce necesită, în mod corelativ, asigurarea disponibilității surselor bugetare. Acest lucru este posibil numai prin proiectarea acestei noi reglementări în contextul elaborării bugetului de stat și bugetului asigurărilor sociale de stat pe anul 2021 și al strategiei fiscal-bugetare viitoare. O asemenea estimare privind impactul bugetar al acestor creșteri financiare va permite crearea posibilității Guvernului să identifice soluțiile pentru executarea acestor obligații bănești ale statului față de beneficiari, cu respectarea regulilor privind responsabilitatea fiscal-bugetară. De aceea, considerăm că, în cazul de față, reluarea procedurii legislative, cu ocazia reexaminării legii transmise la promulgare, creează contextul potrivit pentru stabilirea surselor de finanțare certe, obiective și efective pentru acoperirea cheltuielilor bugetare în cursul anului bugetar viitor, în condiții de echilibru, responsabilitate și sustenabilitate a bugetului”, se arată în cererea de reexaminare trimisă Parlamentului de președintele Iohannis.
Anterior, la final de noiembrie, Curtea Constituțională a respins o sesizare de neconstituționalitate pe seama proiectului de lege.
Potrivit legii adoptate la jumătatea lunii octombrie de Parlament, majorarea ISR va fi una etapizată pe următorii trei ani: de la 1 ianuarie 2021 ISR crește la 780 de lei, din 2022 la 990 de lei, iar din 2023 la 1.200 de lei, după care se indexează cu inflația.
Proiectul privind majorarea Indicatorului Social de Referință a fost adoptat pe fondul creșterii rapide a deficitului bugetar prognozat pentru 2020 și 2021, creștere provocată atât de consecințele pandemiei de Covid-19, cât și de creșterile de pensii, alocații și salarii în mediul public.