Linkuri accesibilitate

„Pensia specială a premierului Ciucă va scădea cu doar 550 de lei” - USR. Legea pensiilor speciale, adoptată de Senat


Coaliția de guvernare a lăsat Legea pensiilor speciale pe ultima sută de metri. Dacă nu era adoptată până pe 31 martie, trecea tacit de Senat. Riscul de a nu îndeplini jalonul și de a pierde 1 miliard de euro din PNRR e încă mare.
Coaliția de guvernare a lăsat Legea pensiilor speciale pe ultima sută de metri. Dacă nu era adoptată până pe 31 martie, trecea tacit de Senat. Riscul de a nu îndeplini jalonul și de a pierde 1 miliard de euro din PNRR e încă mare.

Senatorii de la PSD-PNL-UDMR au votat în plenul Senatului proiectul pensiilor speciale, în forma decisă luni în comisiile de specialitate. Legea a fost votată cu 79 de voturi „pentru” și 37 „împotrivă”.

Amendamentele propuse de USR, inclusiv de trecere pe contributivitate a tuturor pensiilor din România, au fost respinse cu majoritate de voturi.

La dezbaterile pentru proiect, parlamentarii USR au repus în discuție amendamentele votate în bloc și respinse luni în comisiile de specialitate, însă, din nou, au primit vot nefavorabil.

Din partea PSD, Radu Oprea a apărat legea pensiilor și le-a dat replica celor de la USR.

„Cei care vin astăzi să ne spună că trebuie să tăiem pensiile speciale pentru că pierdem banii din PNRR sunt cei care au introdus reforma pensiilor în PNRR noaptea ca hoții, fără ca nimeni să știe”, a spus Radu Oprea.

Senatorii au dezbătut aprins Legea pensiilor speciale
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:01:40 0:00

„Pensia premierului Nicolae Ciucă va scădea cu 550 de lei”

Senatorul Ștefan Pălărie a venit cu trei cravate și a explicat că toate acele cravate sunt pentru premierul Nicoale Ciucă.

„Dl Nicolae Ciucă își poartă o primă cravată pentru funcția de premier când câștigă 16.400 lei net. Problema este că mai are o cravată. Domnul Nicolae Ciucă este un pensionar de lux care primește 18.000 de lei pentru că faptul că a ieșit în condiții speciale din armată. Nu mai spun că a ieșit anticipat, spunând că «nu mai pot continua activitatea», dar vedem acum că e super capabil să conducă un Guvern”, a spus Ștefan Pălărie.

Senatorul Ștefan Pălărie a purtat trei cravate la gât la dezbaterile pentru legile speciale.
Senatorul Ștefan Pălărie a purtat trei cravate la gât la dezbaterile pentru legile speciale.

Senatorul USR a spus că prin impozitarea propusă de coaliția de guvernare, impozitul suplimentar pentru Nicolae Ciucă este de 550 de lei.

„Ce nu face legea aceasta? În primul rând, nu mută nicio pensie pe principiul contributivității pe principiul echității pentru toți cetățenii români în fața legii”, a mai declarat Ștefan Pălărie.

În replică, PNL-ul l-a apărat pe Nicolae Ciucă. Președinta Senatului, Alina Gorghiu, le-a spus celor prezenți că premierul a luptat în Afganistan, iar senatorul PNL Virgil Guran a spus că actualul premier a fost comandantul Armatei Române și a stat în teatrele de operațiuni.

„Cei care au pensii mai mari să știți că au stat în teatrele de operațiuni. Știți ce înseamnă terate de operațiuni în Afganistan? Înseamnă să stai într-un cort la 30-40 de grade, chiar 50 uneori, să stai departe de familie cîte 6 luni, un an și să vezi apoi că ți-au crescut copiii”, a spus Virgil Guran.

5 lucruri despre pensiile speciale
Așteptați
Embed

Nici o sursă media

0:00 0:01:19 0:00

În plus, Guran a spus că pensia medie în Armată este de aproximativ 4.000 de lei și a propus organizarea unei tabere militare în care să meargă toți cei care vorbesc fără să fi făcut Armata.

Partidul AUR a anunțat că votează împotriva pensiilor speciale. „Românii au spus foarte clar, de mii de ori: fără pensii speciale, fără privilejii. Dați salariile care trebuie oamenilor, iar sistemul pe contributivitate e cel mai corect”, a spus senatoarea Rodica Boancă.

Ministerul Muncii spune că pensiile de serviciu vor scădea cu 81% în urma impozitării

Din partea Ministerului Muncii, secretarul de stat Cristian Vasilcoiu a declarat că, în urma simulărilor făcute împreună cu Casa de Pensii, rezultă că proiectul duce la scăderi de până la 81% ale pensiilor de serviciu.

El a prezentat şi amendamentele aduse proiectului, astfel că pensiile de serviciu nu se mai indexează cu valoarea salariilor în plată, ci cu inflaţia, pensiile mai mari decât salariul mediu, pentru partea de necontributivitate vor fi impozitate cu 15% şi nu se mai pot cumula mai multe pensii de serviciu.

„Pensiile mai mari decât salariul mediu, pentru partea de neconstributivitate vor fi impozitate cu 15%, nu se mai pot cumula mai multe pensii de serviciu şi vreau să vă spun că am făcut ieri, împreună cu colegii de la Casa de Pensii, mai multe rulări în datele din sistem şi acest proiect duce la scăderi de până la 81% ale pensiilor de serviciu”, a completat sceretarul de stat.

Ce prevede proiectul legii pensiilor din Parlament:

  • Pensiile de serviciu ale magistraților (așa cum sunt denumite în lege) se actualizează anual, din oficiu, cu rata medie anuală a inflaţiei de la data de 1 ianuarie, așa cum este comunicată de Institutul Naţional de Statistică;
  • Eliminarea din baza de calcul a pensiilor militare a cinci sporuri
  • Interdicția de a cumula mai multe pensii speciale; se va alege una dintre pensiile de la stat.
  • Interzicerea ca pensia finală să fie mai mare decât venitul net din perioada de activitate;
  • Impozitarea progresivă: zero la sută pentru primii 2.000 lei, 10% până la salariul mediu brut şi 15% ce depăşeşte acest prag;

Reforma pensiilor este cerută de Comisia Europeană care a recomandat României să alinieze toate pensiile la sistemul contributiv, iar în caz magistraților calculul pensiei să se raporteze la veniturile din întreaga carieră și nu la cele din ultimele 12 luni de muncă.

  • 16x9 Image

    Andreea Ofițeru

    Andreea Ofițeru s-a alăturat echipei Europa Liberă România în ianuarie 2021, ca Senior Correspondent. Lucrează în presă din 2001, iar primele articole le-a publicat în România Liberă. Aici a scris pe teme legate de protecția copiilor, educație, mediu și social. De-a lungul timpului, a mai lucrat în redacțiile Adevărul, Digi24, Gândul, HotNews.ro, unde a documentat subiecte legate de învățământul din România și de actualitate. 

    A scris știri, interviuri, reportaje și anchete. A participat la mai multe proiecte printre care și conceperea primului supliment dedicat exclusiv subiectelor despre școală: Educație&Școală.  

    A fost bursieră Voice Of America/Washington DC, într-un program dedicat jurnaliștilor din Europa de Est.

XS
SM
MD
LG