Linkuri accesibilitate

Legea privind Ziua naţională de comemorare a Holocaustului împotriva romilor, promulgată


Expoziție despre Holocaustul Romilor în Dnepr, Ucraina
Expoziție despre Holocaustul Romilor în Dnepr, Ucraina

Președintele Klaus Iohannis a promulgat vineri legea care prevede instituirea zilei de 2 august ca Ziua naţională de comemorare a Holocaustului împotriva romilor - Samudaripen, informează Administraţia Prezidenţială.

Termenul Samudaripen, provine din limba romani şi are înţelesul de „ucidere în masă”, arată actul normativ.

Ca urmare a adoptării actului normativ, Ministerul Culturii sau autorităţile administraţiei publice centrale şi locale pot organiza manifestări dedicate evenimentului.

Anual, cu prilejul comemorării Zilei naţionale de comemorare a Holocaustului împotriva romilor – Samudaripen, se pot organiza acţiuni culturale, simpozioane, mese rotunde şi acţiuni cu tematică specifică, dedicate acestei zile.

De asemenea, legea prevede că organizaţiile neguvernamentale interesate pot acorda sprijin logistic şi/sau financiar, după caz, pentru organizarea de manifestări dedicate comemorării acestei zile.

Societatea Română de Televiziune şi Societatea Română de Radiodifuziune va difuza în cadrul programelor special destinate minorităţilor naţionale, manifestările dedicate acestei zile.

Data de 2 August este desemnată Ziua Memorială a Holocaustului Romilor (numit și Holocaustul Uitat) pentru că în noaptea de 2 august 1944, în lagărul de concentrare de la Auschwitz II-Birkenau, cei 2,897 de membri de etnie romă rămași în viață - femei, bătrâni și copii din așa-numitul "lagăr al țiganilor" au fost exterminați în camerele de gazare.

Din cauza faptului că romii au fost mai slab organizați comunitar în comparație cu evreii, este dificilă estimarea numărului de victime, dar se estimează că numărul de romi care au murit exterminați este între 200.000 și 2.000.000.

XS
SM
MD
LG