Linkuri accesibilitate

Legile Educației. Comisia pentru învăţământ din Camera Deputaţilor a decis ca elevii să poată fi exmatriculaţi în situaţii grave


Ministrul Educaţiei, Ligia Deca, a spus vineri că un elev care a fost exmatriculat de la o unitate de învăţământ poate fi reînmatriculat ulterior la o altă şcoală.
Ministrul Educaţiei, Ligia Deca, a spus vineri că un elev care a fost exmatriculat de la o unitate de învăţământ poate fi reînmatriculat ulterior la o altă şcoală.

Comisia pentru învăţământ a Camerei Deputaţilor a decis, vineri, la dezbaterea proiectului legii învăţământului preuniversitar, ca elevii din învăţământul obligatoriu să poată fi exmatriculaţi în situaţii grave. Decizia a fost luată în prezența ministrului Educației, Ligia Deca.

Inițial, proiectul propus de Guvern prevedea interzicerea exmatriculării preşcolarilor şi elevilor din învăţământul obligatoriu, dar partidele politice au votat amendamentul care prevedea introducerea exmatriculării.

„Exmatricularea beneficiarilor primari pe perioada învăţământului obligatoriu poate fi realizată numai în situaţii grave, în urma încălcării normelor de disciplină în spaţiul şcolar, în vederea protejării dreptului la educaţie al celorlalţi beneficiari primari", prevede amendamentul.

Ministrul Educaţiei, Ligia Deca, a precizat că un elev care a fost exmatriculat de la o unitate de învăţământ poate fi reînmatriculat ulterior la o altă şcoală, iar elevul exmatriculați vor avea dreptul la contestație.

„Acest amendament permite exmatriculare pentru cazurile extrem de grave, sigur, cu o procedură care să asigure dreptul la contestaţie, dreptul la apărare etc. şi sigur că această exmatriculare nu înseamnă că nu se poate reînmatricula elevul la altă unitate de învăţământ şi, sigur că da, după ce există un program în care să existe consiliere, să existe ajutorul necesar pentru îndreptarea comportamentului”, a declarat Ligia Deca la şedinţa Comisiei de învăţământ de la Parlament.

„Considerăm însă că, având în vedere situaţiile din ultimele luni de violenţă în şcoală, trebuie să avem prevederi. Ne-am uitat şi la ceea ce se întâmplă în alte state ale Uniunii Europene care, chiar dacă învăţământul este obligatoriu şi garantat, au această posibilitate de exmatriculare din unitatea de învăţământ pentru cazurile cele mai grave”.

Minisrul a mai spus că decizia privind reînmatricularea în acelaşi an şcolar sau în cel următor va fi stabilit „prin legislaţie secundară".

„Cred că fiecare caz este aparte şi, în funcţie de evaluarea profesioniştilor, se poate determina dacă reintegrarea se poate face imediat sau este nevoie de o perioadă de consiliere, de îndreptare de reevaluare şi aşa mai departe", a adăugat Ligia Deca.

Un alt amendament adoptat este despre modificarea numărului minim de elevi PSD a propus că grădiniţele şi creşele vor putea funcţiona cu un număr minim de 140 de preşcolari şi/sau antepreşcolari, faţă de 150 cât se propune în proiectul Guvernului. Școlile generale vor putea funcţiona cu minimum 300 elevi, cele de învăţământ liceal şi tehnologic dual cu minimum 80 elevi şi 50 de elevi în cazul unităţilor de învăţământ special.

Școlile postliceale vor putea funcţiona cu un număr minim de 100 de elevi.

  • 16x9 Image

    Andreea Ofițeru

    Andreea Ofițeru s-a alăturat echipei Europa Liberă România în ianuarie 2021, ca Senior Correspondent. Lucrează în presă din 2001, iar primele articole le-a publicat în România Liberă. Aici a scris pe teme legate de protecția copiilor, educație, mediu și social. De-a lungul timpului, a mai lucrat în redacțiile Adevărul, Digi24, Gândul, HotNews.ro, unde a documentat subiecte legate de învățământul din România și de actualitate. 

    A scris știri, interviuri, reportaje și anchete. A participat la mai multe proiecte printre care și conceperea primului supliment dedicat exclusiv subiectelor despre școală: Educație&Școală.  

    A fost bursieră Voice Of America/Washington DC, într-un program dedicat jurnaliștilor din Europa de Est.

XS
SM
MD
LG