Linkuri accesibilitate

Legile Justiției, trimise la CSM | Puteri sporite acordate Consiliului


Ministrul Justiţiei, Stelian Ion, a trimis cele trei legi ale Justiției în procedura de avizare interministerială şi de către CSM
Ministrul Justiţiei, Stelian Ion, a trimis cele trei legi ale Justiției în procedura de avizare interministerială şi de către CSM

Ministrul Justiţiei, Stelian Ion a trimis vineri Consiliului Superior al Magistraturii și în procedură de avizare interministerială cele trei legi ale justiţiei.

Este vorba de Legea CSM, de Legea de organizare judiciară și de Legea privind statutul magistraților.

Cele trei legi:

Proiect Lege CSM | Expunere de motive Lege CSM

Proiect Lege organizare judiciara | Expunere de motive Lege organizare judiciara

Proiect Lege statutul magistraților | Expunere de motive Lege statut magistrați

Potrivit modificărilor la Legea 303/2004 privind statutul magistraților, va fi nevoie de avizul favorabil al CSM pentru numirea șefilor de parchete mari, DNA și DIICOT. În acest moment, numirea se face de președinte, la propunerea ministrului Justiției, cu avizul consultativ al CSM.

În cazul în care CSM dă aviz negativ, ministrul nu mai poate continua procedura de numire a șefului de parchet și va începe altă procedură de selecție în cadrul căreia ministrul nu poate propune aceeași persoană.

"În cazul emiterii unui aviz negativ al Consiliului Superior al Magistraturii, ministrul justiției nu poate continua procedura de numire pentru funcția respectivă, putând declanșa o nouă procedură în urma căreia nu poate fi propusă aceeași persoană pentru care s-a emis aviz negativ”, se spune în proiect.

Prevederea este de natură a da satisfacție CSM care a făcut un raport extrem de dur avizului negativ dat la numirea Gabrielei Scutea și a Giorgianei Hosu la conducerea Ministerului Public/Parchetului General și a Parchetului Antimafia.

Revocarea va fi făcută la propunerea ministrului cu acordul secției de profil din CSM.

De asemenea, mandatele acestora nu vor mai fi de 3 ani, ci de 4, cu posibilitatea reînvestirii. Scade, în schimb, vechimea pentru ocuparea funcției de procuror șef: de la 15 la 12 ani iar președintele nu mai poate refuza numirea.

De asemenea, procurorul revocat din funcţia de conducere de rang înalt poate ataca revocarea sa din funcţie la instanţa de contencios administrativ.

„În cadrul procesului, instanţa va putea verifica legalitatea şi temeinicia propunerii ministrului Justiţiei de revocare din funcţia de conducere; ţinând seama de jurisprudenţa Curţii Constituţionale în materie, s-a prevăzut că Preşedintele României poate refuza, doar pentru motive de legalitate, revocarea din funcţiile de conducere prevăzute la art. 145 alin. (1) din proiect, aducând la cunoştinţa publicului motivele refuzului", se spune în proiect.

Totodată, ministerul propune eliminarea restricţiilor care privesc libertatea de exprimare a magistraţilor.

Proiectul nu include prevederile din proiectul legii de desființare a Secției de Investigare a Infracțiunilor în Justiție (SIIJ), votat miercuri de Camera Deputaților, care stabilește că magistrații nu pot fi trimiși în judecată fără acordul CSM.

  • 16x9 Image

    Dora Vulcan

    Dora Vulcan este Senior Correspondent și s-a alăturat echipei Europa Liberă în ianuarie 2020. A intrat în presă în 1992 ca reporter de politică internă la România liberă. A devenit apoi jurnalist de investigații specializat în Justiție, preocupat de ingerința politicului în anchetele penale. În paralel, Dora a fost și stringer BBC. A scris la Revista „22” despre plagiatele din mediul universitar, a acoperit domeniul politic la Reporter Global (partener The Economist în România) și a fost editor coordonator la departamentul Social al agenției Mediafax. A fost consultant pentru filmul „De ce eu?”, despre moartea suspectă a procurorului Cristian Panait, o tragedie cu implicații politice care a marcat anii 2000.  

XS
SM
MD
LG