Linkuri accesibilitate

Letonia oprește finanțarea de stat pentru sportivi care participă la competiții ce includ sportivi ruși și bieloruși


Jucătoarea letonaă de tenis, Jeļena Ostapenko, se află pe lista sportivilor care nu mai primesc finanțare de la Comitetul Olimpic Leton.
Jucătoarea letonaă de tenis, Jeļena Ostapenko, se află pe lista sportivilor care nu mai primesc finanțare de la Comitetul Olimpic Leton.

Comitetul Olimpic Leton a oprit finanțarea de stat pentru cinci sportivi, inclusiv jucătoarea de tenis Jeļena Ostapenko și cicliștii Toms Skujiņš și Kristas Neiland. Sportivii au fost astfel sancționați pentru că au participat la competiții care au inclus concurenți din Rusia și Belarus.

Secretarul general al Comitetul Olimpic Leton (LOK), Kārlis Lejnieks, a confirmat că alocația lunară a Unității Olimpice din Letonia va fi suspendată începând cu această lună, scrie insidethegames.biz.

Fondurile ar putea pot fi reluate după consultarea cu Ministerul de Interne și alte instituții relevante.

Ideea de a sancționa sportivii letoni care participă la competiții ce înclud conciurenți ruși sau beieloruși a fost discutată oficial în Letonia după invazia rusă a Ucrainei în februarie 2022.

Ciclistul leton Toms Skujiņš este pe lista sportivilor sancționați
Ciclistul leton Toms Skujiņš este pe lista sportivilor sancționați

Oficialii letoni ai subliniat că este inacceptabil ca bugetul de stat leton să ofere finanțare sportivilor din țară care participă la competiții împreună cu sportivi din Rusia și Belarus, potrivit baltics.news.

Secretarul general al LOK a mai confirmat că, cel puțin deocamdată, atunci când se pregătesc pentru competiții și se vor concura în ele alături de sportivi din Rusia și Belarus, sportivii letoni nu vor primi finanțare de la stat

Jeļena Ostapenko a fost campioana la Openul Franței în 2017, semifinalista la Wimbledon în 2018 și 2022 și la Australia Open în 2022.

Ciclistul Toms Skujiņš, care concurează pentru echipa Trek Segafredo și a reprezentat Letonia la Jocurile Olimpice din 2016 și 2020.

Parlamentul Letoniei a interzis echipelor să concureze în campionatele naționale și competițiile de cupe care au loc în Rusia și Belarus.

De asemenea, au interzis echipelor letone să concureze în ligile internaționale în care mai mult de jumătate dintre echipe sunt fie rusești, fie belaruse.

De altfel, Letonia a amenințat că va boicota Jocurile Olimpice de anul viitor de la Paris dacă Rusia și Belarusului vor primi permisiunea să concureze.

  • 16x9 Image

    Adrian Ardelean

    S-a alăturat echipei Europa Liberă în ianuarie 2023. A intrat în presă în 2002 și s-a format că jurnalist la BBC World Service Romania. A lucrat mai apoi atât pentru posturi de radio și televiziune naționale ca Europa FM, Digi24, cât și pentru posturi de radio și televiziune regionale ca Transilvania LIVE, Radio Romania Cluj sau EBS Radio Cluj. Experiența lui include producerea și prezentarea de emisiuni live, jurnale de știri, dar și realizarea de analize, reportaje și documentare pe subiecte ce țin de actualitatea în economie, administrație și societate.

XS
SM
MD
LG