Linkuri accesibilitate

Liberalii slovaci: Kovesi, acest „pitbull” pe care Bruxelles-ul nu-l vrea procuror șef al UE


Desen de Dan Perjovschi
Desen de Dan Perjovschi

Reprezentanților Consiliului le este teamă ca ar putea provoca tensiuni între vechii și noii membri ai Uniunii Europene pentru că, spune deputata Duris Nicholsonova la Bratislava, „când vine vorba de fraudarea fondurilor europene, noile țări membre sunt cel mai des vizate”

Liberala slovacă Duris Nicholsonova este de părere că membrii „Consiliului Uniunii Europene nu vor așa un „pitbull” precum Laura Codruța Kovesi în funcția de procuror al UE, fiindcă are reputația unei persoane care nu se intimidează în fața oligarhilor și politicienilor zilei.

Pentru Nicholsonova și pentru colegul ei liberal Alojz Baranik, un mare atu al Laurei Codruța Kovesi este, însă, tocmai faptul că vine din est, din România și știe cum și prin ce metode sunt fraudate fondurile europene.

Recent, avocata Zuzana Caputova, în vârstă de 45 de ani, o activită anticorupție, fără o experiență anterioară în politică, a câștigat alegerile prezidențiale din Slovacia.

Negocierile pentru șefia Parchetului European au fost anulate miercuri, iar decizia cu privire la persoana care va ocupa această funcție va fi lăsată, cel mai probabil, pe umerii viitorului Parlament European.

O nouă rundă de negocieri între Parlamentul European și Consiliul UE pentru alegerea procurorului-șef european ar fi trebuit să aibă loc miercuri la Bruxelles, însă a fost anulată, transmite corespondentul Europei Libere.

Parlamentul European o susține pe candidata româncă Laura Codruța Kovesi, fosta șefă DNA, în timp ce Consiliul UE, din care fac parte șefii de stat și de guvern, îl preferă pe procurorul francez Jean-François Bohnert. Corespondentul Europei Libere de la Bruxelles transmite că Parlamentul European a decis să nu mai aibă o altă rundă de negocieri cu reprezentanții Consiliul UE, ceea ce înseamnă că negocierile s-au încheiat fără un acord.

După alegerile europarlamentare din mai, viitorul Parlament European va hotărî cum va dori să procedeze. Astfel că viitorii europarlamentari pot lua procedura de la început sau pot continua negocierile pe baza mandatului curent.

Consiliul a sugerat ca o nouă rundă de negocieri să aibă loc vineri, pe 12 aprilie, din moment ce negocierile de miercuri au fost anulate din cauza summitului pe tema Brexit, care are loc la Bruxelles. Pentru că săptămâna viitoare are loc ultima sesiune plenară a actualei legislaturi, propunerea a fost respinsă.

Această amânare este în defavoarea fostei șefe DNA, Laura Codruța Kovesi din pricina cercetării ei de către procurorii Secției speciale de investigare a magistraților, care își continua ancheta în ciuda criticilor venite dinspre Bruxelles.

Laura Codruţa Kovesi are calitatea de suspect, iar acuzele pe care i le aduce Secția Specială pentru anchetarea magistraților sunt de mită, mărturie mincinoasă şi abuz în serviciu. Dosarul a fost deschis în decembrie 2018, ca urmare a unei sesizări a lui Sebastian Ghiţă, fugit de mâna justiției în Serbia, care a susținut că i-a dat bani lui Kovesi pentru aducerea în țară a lui Nicolae Popa, condamnat la 8 ani de închisoare și fugit în Indonezia.

Secția pentru investigarea faptelor din justiție este contestată de majoritatea magistraților, care au protestat în ultima săptămână împotriva scoaterii acesteia de sub controlul ierarhic al procurorului general.

Comitetul pentru Afaceri Juridice și drepturile omului a Adunării parlamentare a Consiliului Europei s-a declarat „alarmat” în legătură cu acuzațiile aduse Laurei Codruța Kovesi, și a sugerat că acestea „ar putea fi motivate politic” cu scopul de a o discredita pe fosta șefă a DNA.

Declarația transmisă de Comisie pe 8 aprilie, vine cu doar două zile înainte de cea de-a treia rundă de negociere dintre Conisliul UE, care îl sprijină pe candidatul francez, Jean Francois Bonhert, și Parlamentul European, care o susține pe Laura Codruța Kovesi.

Candidatura Laurei Codruța Kovesi la noua funcție de Procuror European nu este sprijinită de guvernul României, care a făcut de la bun început propaganda împotriva alegerii lui Kovesi. S-ar părea cu ceva succes în Consiliul Unuinii Europene, care reprezintă guvernele țărilor membre.

XS
SM
MD
LG