Linkuri accesibilitate

Liberalul Mihai Voicu a fost condamnat de ÎCCJ în dosarul taxă pentru un loc eligibil pe listă


Mihai Voicu, deputat PNL
Mihai Voicu, deputat PNL

Deputatul PNL Mihai Voicu a fost condamnat, joi, la 3 ani de închisoare cu suspendare în dosarul de corupție care a vizat alegerile din 2012, sub acuza de ”folosirea influenței sau a autorității în scopul obținerii pentru sine sau pentru altul de foloase necuvenite”. Decizia nu este definitivă.

Mihai Voicu, la vremea respectivă vicepreședinte PNL și lider al organizației din Dolj, și și-a folosit influența și autoritatea pentru a condiționa ocuparea unui loc eligibil pe listele de la alegerile parlamentare din toamna lui 2012 de diverse ”donații”. Mai exact, membrii de partid erau puși să plătească sume cuprinse între 5000 și 20.000 de lei pentru a ocupa un loc eligibil. Valoarea totală a ”contribuțiilor” pentru campania electorală s-a ridicat la suma de 290.450 de lei, provenind de la 20 membri PNL.

În afară de Mihai Voicu au mai fost condamnați Dan Mogoș, fost secretar general al PNL, la 2 ani cu suspendare, Constantin Enea, fost vicepresedinte al Biroului Permanent Teritorial al PNL si reprezentant al SC Coliseum SA, la 3 ani de inchisoare cu suspendare.

Din suma de peste 290.000 lei, Constantin Enea a primit 156.680 de lei pentru a fi folosiți la achizitionarea de materiale promoționale. Din acești bani doar aproximativ 25.000 lei au fost folosiți în scopul menționat, restul fiind însușiți de Enea.

Potrivit statutului PNL o”persoană condamnată penal este suspendată de drept din calitatea de membru PNL”.

De altfel, președintele PNL, Ludovic Orban, a declarat la scurt timp după aflarea sentinței că Mihai Voicu nu mai este membru de partid.

"Vom aplica prevederile statutare. Având prevederi clare legate de situația aceasta, dacă un membru al PNL are o condamnare în instanță, este suspendat din calitatea de membru, își pierde calitatea de membru, pe care o dobândeste numai dacă este achitat de instanța de fond. Practic, Mihai Voicu nu mai este membru al PNL. E o consecință directă, dar ca să fie clară probabil o să luam act în reuniunea Biroului Executiv", a afirmat Ludovic Orban.

Decizia Înaltei Curți va putea fi atacată cu recurs la completul de cinci judecători de la Înalta Curte

Reamintim că în 2012, PNL se afla în alianță cu PSD în ceea ce era cunoscut drept USL.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG