Linkuri accesibilitate

Lidera opoziției din Belarus solicită liderilor europeni, reuniți la vârf, să nu recunoască rezultatul alegerilor de la 9 august


Svetlana Țihanovskaia le cere liderilor europeni să sprijine „trezirea” țării sale și să respecte opțiunile poporului belarus.
Svetlana Țihanovskaia le cere liderilor europeni să sprijine „trezirea” țării sale și să respecte opțiunile poporului belarus.

Candidata opoziţiei belaruse Svetlana Țihanovskaia a lansat miercuri un apel către Consiliul European pentru a nu recunoaşte alegerile prezidenţiale '„frauduloase'', desfăşurate la 9 august în Belarus, şi le-a cerut ţărilor europene să respecte opţiunea poporului belarus, transmit AFP şi Reuters.

Criza actuală din Belarus face obiectul unui summit extraordinar al liderilor celor 27 de state membre ale Uniunii Europene, ce are loc miercuri, prin videoconferinţă.


'„Vă cer să nu recunoaşteţi aceste alegeri frauduloase. Domnul Lukaşenka şi-a pierdut întreaga legitimitate în ochii naţiunii noastre şi ai lumii'', a declarat lidera opoziției într-un mesaj video adresat liderilor statelor UE şi difuzat pe YouTube.

Tihanovskaia a adăugat că ea este câştigătoarea îndreptăţită a scrutinului prezidenţial din 9 august şi că doreşte ca noile alegeri să fie organizate sub un fel de supraveghere internaţională.

În ultimele zile, zeci de mii de demonstranţi au ieşit pe străzile din Minsk şi din alte oraşe din Belarus pentru a protesta contra realegerii controversate a lui Aleksandr Lukaşenko (65 de ani) în funcţia de preşedinte, în alegerile prezidenţiale din 9 august. Opoziţia, care reclamă că votul a fost fraudat, a anunţat o grevă generală în semn de protest, în timp ce liderul de la Minsk invocă rezultatele oficiale ale scrutinului, ce îi acordă peste 80% din sufragii, iar candidatei opoziţiei Svetlana Tihanovskaia doar 10%.

Poliţia belarusă a intervenit violent împotriva protestatarilor, reţinând mii dintre aceştia, dintre care mulţi au declarat că au fost torturaţi în detenţie.

Uniunea Europeană a lăsat de înţeles că va impune sancţiuni contra oficialităţilor belaruse responsabile pentru fraudele electorale şi pentru reprimarea violentă a protestelor care au urmat scrutinului prezidenţial.

Liderii principalelor grupuri politice din Parlamentul European au cerut, zilele acestea, într-o scrisoare comună, repetarea alegerilor și au transmis că Aleksandr Lukașenka este persona non-grata în Uniunea Europeană, iar alegerea sa pentru un al șaselea mandat nu este recunoscută.

Comunicatul este semnat de Manfred Weber (PPE), Iratxe García Pérez (S&D), Dacian Cioloș (Renew Europe), Ska Keller și Philippe Lamberts (Grupul Verzilor/Alianța Liberă Europeană) și Ryszard Legutko și Raffaele Fitto (Conservatorii și Reformiștii Europeni).

Salutăm poporul din Belarus pentru curajul și determinarea și srijinul puternic pe care îl manifestă pentru schimbare democratică și libertate.

Alegerile prezidențiale din 9 august nu au fost nici libere, nici corecte, iar informații credibile conduc la o victoria a Svetlanei Țihanovskaia. Prin urmare, noi nu îl recunoaștem pe Aleksandr Lukașenka drept președinte reales al Belarusului și îl considerăm persona-non grata în Uniunea Europeană. Ne alăturăm cetățenilor din Belarus în a cere alegeri noi și libere, sub supravegherea observatorilor independenți", transmit liderii europeni.

În aceste proteste şi-au pierdut viaţa cel puţin două persoane, iar alte câteva mii au fost arestate.

XS
SM
MD
LG