Linkuri accesibilitate

Lideri ai protestelor pro-democrație din Hong Kong, condamnați la închisoare


Activiștii pro-democrație Ivan Lam, Joshua Wong și Agnes Chow

Activiștii pro-democrație Joshua Wong, Agnes Chow și Ivan Lam au fost condamnați la închisoare în Hong Kong pentru acuzații legate de protestele neautorizate de anul trecut împotriva guvernului, informează AFP.

Wong, care a pledat vinovat pentru organizare și participare la protest, a fost condamnat la 13 luni și jumătate în spatele gratiilor. Chow, care a pledat vinovat pentru participare la protest și incitarea altora la participare, a primit 10 luni de închisoare, în timp ce Lam a primit 7 luni pentru incitare.

Protestul incriminat a avut loc pe 21 iunie anul trecut și la el au luat parte mii de persoane care au înconjurat sediul poliției pentru a protesta împotriva folosirii forței excesive de către poliție asupra protestelor, precum și față de neretragerea legii care permitea extrădarea suspecților în China.

Cei trei făceau parte din fostul grup politic Demosisto. Este prima condamnare pe care Chow, în vârstă de 23 de ani, o primește. Wong și Lam, în vârstă de 24 și 26 de ani, au mai fost condamnați pentru activism.

Condamnarea vine în timp ce Beijingul întărește controlul asupra orașului semi-autonom după luni de proteste anti-guvernamentale în 2019, care în numeroase ocazii s-au soldat cu ciocniri violente între protestatari și forțele de ordine.

Între iunie și octombrie 2019, peste 10.000 de persoane au fost arestate pentru infracțiuni legate de proteste. În iunie, Beijingul a impus o nouă lege a securității naționale în Hong Kong pentru a reprima vocile dizidente și activiștii pro-democrație.

Condamnarea celor trei a fost criticată de către Amnesty International care a cerut „eliberarea imediată și necondiționată".

„Încă odată, guvernul a folosit acuzații motivate politic precum incitarea altora la proteste pentru a incrimina persoane care abia doar au vorbit public și au protestat pașnic", a transmis directorul regional pe Asia-Pacific al organizației.

„Prin tragerea la răspunde a unor activiști cunoscuți din interior mișcărilor de protest lipsite de un lider, autoritățile transmit amenințări către orice are curajul să critice deschis guvernul că poate fi următorul", arată Amnesty International.

Vrei să primești știrile zilei pe e-mail?

XS
SM
MD
LG