Linkuri accesibilitate

Afganistan | Talibanii merg „din casă în casă” în căutarea celor pe care vor să-i execute


Afganistan | Talibanii merg „din casă în casă” în căutarea celor pe care vor să-i execute
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:03:33 0:00

Mulți jurnaliști și activiști afgani s-au ascuns în case imediat după ce talibanii au preluat controlul asupra capitalei Kabul. Un reporter al Radio Europa Liberă din Afganistan/ Radio Azadi, a cărui identitate nu a putut fi dezvăluită din motive de securitate, prevede „un viitor sumbru”.

Reporterul de la Europa Liberă spune că deține informații despre talibani care merg din casă în casă și împușcă oameni pe stradă.
De teamă să nu îi omoare talibanii, mulți afgani vor să părăsească țara. Țările aliate fac eforturi ca, pe lângă personalul ambasadelor, să evacueze măcar o parte dintre colaboratorii afgani.
Un oficial de la Casa Albă a declarat marți, sub rezerva anonimatului, că armata SUA a evacuat până în prezent peste 3.200 de persoane din Afganistan, în special personalul american, cu ajutorul unor avioane militare.
De asemenea, Marea Britanie acționează cu peste 600 de militari din trupele speciale și 150 de parașutiști, care încearcă să salveze, pe lângă propriii cetățeni, și peste 4.000 de interpreți și familiile acestora.
Consiliul de Securitate al Organizației Națiunilor Unite a emis zilele trecute o declarație comună prin care cere „încetarea imediată a tuturor ostilităților” și își exprimă „profunda îngrijorare” cu privire la respectarea drepturior omului și abuzurile asupra cetățenilor. Consiliul a făcut apel la comunitatea internațională pentru a oferi ajutor umanitar Afganistanului. Agenții ONU vor să le fie permis accesul în Afganistan pentru a oferi asistență umanitară cetățenilor.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG