Linkuri accesibilitate

Liderul deputaților PNL: Peste 31.000 de oameni, amendați în 2019 pentru apeluri false la 112. Sancțiunile ar trebui dublate


Deputatul liberal Florin Roman propune dublarea menzilor pentru apeluri flase la 112.
Deputatul liberal Florin Roman propune dublarea menzilor pentru apeluri flase la 112.

De la începutul anului, peste 31.000 de oameni au fost amendați pentru apeluri false sau abuzive la 112, susține Florin Roman, liderul deputaților PNL. El propune dublarea amenzilor.

„Este răspunsul oficial al noului ministru de Interne, Marcel Vela, la o interpelare pe care i-am adresat-o. Regretabil este faptul ca un număr atât de mare de persoane nu conștientizează ca un apel fals la 112 poate împiedica polițistul sa intervină la o crimă, sau medicul la un caz de salvare a unei vieți. Pentru tineri teribiliști, apelarea falsă la 112 a devenit o «joacă», iar fenomenul capătă proporții îngrijorătoare”, susține liderul deputaților PNL, citat de Mediafax.

Deputatul liberal a depus, din acest motiv, un amendament prin care propune dublarea amenzilor pentru cei care dau apeluri false sau abuzive la 112.

Până acum, valoarea amenzilor a depășit 6,2 milioane de lei.

Numărul de urgență 112 este gratuit și poate fi apelat din orice rețea de telefonie fixă sau mobilă.

Începând cu luna octombrie, apelarea abuzivă a numărului unic pentru apeluri de urgență 112 se sancționează cu amenzi mai mari, care variază între 500 de lei și 1.000 de lei. De asemenea, alertarea falsă a agențiilor specializate de intervenție se sancționează cu amendă de la 1.500 lei la 5.000 lei.

Decizia a fost luată printr-un OUG adoptat de guvernul Dăncilă în luna august ca urmare a valului de furie publică provocat de modul în care autoritățile au gestionat cazul crimelor de la Caracal.

Ordonanța de urgență mai prevede că, de la 1 ianuarie 2020, cumpărătorii de cartele telefonice prepaid au obligația să își furnizeze datele personale. Avocatul Poporului a atacat la Curtea Constituțională acest OUG pe motiv că ordonanța în cauză afectează drepturi, libertăţi şi îndatoriri cetăţeneşti

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG