Linkuri accesibilitate

Liderul din Coreea de Nord nu a făcut nicio operație. De ce a dispărut?


NORTH KOREA -- North Korean leader Kim Jong Un watches the test-fire of two short-range ballistic missiles at an undisclosed location, July 25, 2019

Liderul din Coreea de Nord, Kim Jong-un, nu pare să fi fost supus unei intervenţii chirurgicale, a declarat duminică un oficial din cadrul preşedinţiei sud-coreene, care a negat categoric speculaţiile cu privire la sănătatea lui Kim. Imediat după revenirea liderului de la Phenian, după o absență de trei săptămâni, a fost reclamat și un incident cu focuri de armă la granița dintre cele două Coreei.

„Au existat relatări ale presei care speculau despre operaţiile preşedintelui Kim, menţionând o schimbare a modului în care acesta merge", a declarat un înalt oficial al Casei Albastre, unde se află preşedinţia sud-coreeană, adăugând că administraţia prezidenţială consideră acest lucru ca nefiind adevărat.

Oficialul de la Seul nu a putut spune unde și de ce a dispărut în ultimele 20 de zile liderul nord-coreean. În pofida rapoartelor mass-media care speculau în legătură cu starea sa de sănătate, oficialii din Coreea de Sud au insistat că nu există semne neobişnuite în Coreea de Nord şi că se crede că liderul s-ar fi aflat în oraşul Wonsan din estul ţării.Wonsan a devenit port important în perioada ocupației japoneze. În 2013, însă, orașul a fost transformat în destinație de vacanță și loc de distracție, în special pentru reprezentanții nomenklaturii.

Presa de stat din Coreea de Nord a relatat sâmbătă că liderul Kim Jong-un a tăiat panglica în cadrul unei ceremonii marcând finalizarea a unei fabrici de îngrăşăminte fosfatice din Sunchon, la nord de Phenian.

Potrivit Reuters, Kim a fost văzut în fotografii zâmbind şi vorbind cu consilierii în timpul ceremoniei. Înregistrările televiziunii de stat din Coreea de Nord au arătat mişcările picioarelor lui Kim care păreau rigide şi sacadate.

Autenticitatea fotografiilor, publicate pe site-ul web al ziarului oficial Rodong Sinmun, nu a putut fi verificată.

Aceasta a marcat prima apariţie publică a liderului nord-coreean în 20 de zile, de la 11 aprilie, când a prezidat o şedinţă a biroului politic al Partidului Muncitorilor, de guvernământ.

Absenţa sa de la cel mai important eveniment anual, cel care marchează aniversarea naşterii la 15 aprilie a bunicului său, care este fondatorul naţiunii Kim Il-sung, a alimentat zvonurile legate de sănătatea sa precară.Într-o şedinţă parlamentară, ministrul sud-coreean al unificării, Kim Yeon-chul, s-a referit la aceste relatări neconfirmate ca fiind fake newsşi infodemie:

„Capacitatea seriviciilor noastre de informaţii ne permite să spunem cu încredere că nu există semne neobişnuite".

Între timp, oficialul din cadrul preşedinţiei a minimalizat relatările care sugerează că fabrica de îngrăşăminte poate fi mobilizată pentru a extrage uraniu pentru activităţile nucleare ale Phenianului, spunând că acestea nu sunt credibile.

Nu este prima dată când Kim Jong-un a dispărut din viaţa publică. În 2014, nu a mai fost văzut timp de şase săptămâni înainte de a reapărea mergând cu un baston. Câteva zile mai târziu, serviciile de informaţii din Coreea de Sud au spus că a fost operat pentru un chist la gleznă.

Coreea de Nord a tras duminică mai multe focuri de armă spre Coreea de Sud, în Zona Demilitarizată care divizează peninsula, lovind un post de pază din oraşul Cheorwon şi determinând o ripostă a armatei sud-coreene, au afirmat şefi ai Statului Major al armatei sud-coreene conform agenţiei de ştiri Yonhap, citată de Reuters.

Incidentul a avut loc duminică dimineaţa devreme. Militarii sud-coreeni au emis mesaje de avertisment şi au rispostat de două ori. Nu au fost înregistrate victime sau avarii la instalaţiile din Coreea de Sud.Zona Demilitarizată separă Coreea de Nord şi Coreea de Sud de la Războiul Coreean din anii '50. Cele două Coree nu au încheiat un acord de pace oficial. Zona are o lăţime de aproximativ 4 kilometri şi o lungime de aproximativ 250 de kilometri, iar graniţa intercoreeană este puternic păzită.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG