Linkuri accesibilitate

Liderul Proud Boys a fost informator al forțelor federale


SUA - Manifestație a Proud Boys
SUA - Manifestație a Proud Boys

Enrique Tarrio, liderul grupului american de extremă dreaptă Proud Boys, are trecut ca informator pentru forțele de ordine federale și locale, pentru care a lucrat sub acoperire după arestarea sa, în 2012, potrivit unui fost procuror și a transcrierii unui document emis de o instanță federală în 2014, obținut în exclusivitate de Reuters.

Un procuror federal, agent al Biroului Federal de Investigații, și inclusiv avocatul său au descris munca sa sub acoperire. Ei spun că Tarrio a ajutat autoritățile să trimită în judecată peste 12 persoane în cazuri grave de trafic de droguri și trafic de persoane.

Într-un interviu acordat marți agenției Reuters marți, Tarrio a negat că ar fi lucrat sub acoperire.

„Nu știu nimic”, a spus el, când a fost întrebat despre documentul care arată că a fost informator al forțelor federale. „Nu-mi amintesc nimic din toate acestea.”

Numai că atât oamenii legii cât și transcrierea documentului din instanță îl contrazic pe Tarrio.

Într-o declarație dată agenției internaționale, fostul procuror federal Vanessa Singh Johannes a confirmat că Tarrio „a cooperat cu forțele de ordine locale și federale, pentru a ajuta la urmărirea penală a celor care conduc afaceri de crimă organizată, de la afacerile de cultivare a marijuanei în Miami până la schemele de trafic de droguri”.

Tarrio, 36 de ani, este cel care-i conduce și organizează pe membrii grupării Proud Boys (Băieții Mândri), în confruntările lor cu cei de la Antifa, prescurtarea pentru „antifascism”, o mișcare de stânga amorfă și adesea violentă pe care Donald Trump a vrut să o declare teroristă.

Proud Boys au fost implicați în insurecția de la Capitoliu din 6 ianuarie, când susținătorii lui Trump au luat cu asalt, la îndemnul său, sediul Congresului în timpul validării victoriei lui Joe Biden la președinția SUA.

Înregistrările descoperite de Reuters sunt uimitoare tocmai pentru că arată că un lider al unui grup de extremă dreaptă a fost un colaborator al anchetatorilor.

Poliția din Washington l-a arestat pe Tarrio la începutul lunii ianuarie, cu două zile înainte de revolta de la Capitol Hill. El a fost acuzat pentru deținerea ilegală a unor arme de mare capacitate și de arderea unei pancarte Black Lives Matter în timpul unei demonstrații din decembrie a susținătorilor fostului președinte Donald Trump. Curtea Supremă i-a impus să părăsească Washington DC.

Deși Tarrio nu a participat la insurecția Capitolului, cel puțin cinci membri ai Proud Boys au fost acuzați pentru revolta din 6 ianuarie.

XS
SM
MD
LG