Linkuri accesibilitate

Liderul spiritual suprem al Iranului: „amenințări serioase” la adresa SUA


Liderul supreme al Republicii Islamice Iran, Ali Hamenei
Liderul supreme al Republicii Islamice Iran, Ali Hamenei

Liderul spiritual suprem al Iranului, ayatolahul Ali Hamenei, a amenințat cu „represalii serioase” împotriva celor pe care i-anumit „criminalii” care l-au ucis pe generalul iranian Quassen Soleimani și a anunțat trei zilei de doliu național.

Qassem Soleimani, șeful unității de elită Quds din Gărzile revoluționare iraniene, a fost ucis într-un atac aerian american pe aeroportul din Bagdad, a anunţat vineri Pentagonul.

Atacul a avut loc în primele ore ale dimineții din 3 ianuarie. Generalul Suleimani venea din Siria – scrie „New York Times”.

Ministrul iranian de externe Mohammad Javad Zarif a condamnat și el uciderea lui Soleimani, și a afirmat într-o postare pe Twitter că această acțiune reprezintă „o escaladare nesăbuită și extrem de periculoasă”, iar „Statele Unite poartă răspunderea pentru toate consecințele acestui aventurism”.

Prețurile petrolului au crescut imediat cu patru la sută în urma relatărilor despre atac. Armata americană a confirmat atacul la scurt timp după ce președintele Donald Trump a afișat un steag american în prima sa postare pe Twitter în aproape 13 ore. Pentagonul a anunțat că președintele Trump a aprobat atacul în dimineața zilei de 2 ianuarie.

Quds Force este considerată o „organizație teroristă externă” de către Statele Unite, iar armata Statelor Unite a afirmat ntr-un comunicat oficial că generalul Soleimani ar fi pus la cale atacuri împotriva diplomaților și militarilor americani a declarat armata americană. Televiziunea irakiană de stat a citat surse alemilițiilor șiite Hashd Shaabi, susținute de Iran, cu declarația că în atac a fost ucis și Abu Mahdi al-Muhandis, comandantul adjunct al acestor forțe. Moartea lui al-Muhanifdsd a fost confirmată de Gărzile Revoluționare Islamice din Iran .

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG