Linkuri accesibilitate

Liderul suprem al Iranului ar fi ordonat un atac direct asupra Israelului după uciderea liderului Hamas


Liderul suprem al Iranului, ayatollahul Ali Khamenei (dreapta), și liderului politic al Hamas, Ismail Haniyeh, la Teheran.
Liderul suprem al Iranului, ayatollahul Ali Khamenei (dreapta), și liderului politic al Hamas, Ismail Haniyeh, la Teheran.

Liderul suprem al Iranului, ayatollahul Ali Khamenei, a emis un ordin ca Iranul să „lovească direct Israelul” după uciderea liderului politic al Hamas, Ismail Haniyeh, potrivit New York Times.

Jurnaliștii citează informații furnizate de trei oficiali iranieni familiarizați cu ordinul care susțin că directiva a fost dată în timpul unei reuniuni de urgență a Consiliului Suprem de Securitate Națională al Iranului, de miercuri.

The New York Times susține că oficialii au cerut să nu fie numiți pentru că nu au autoritatea de a vorbi public. Raportul nu spunea cum sau când va fi făcut atacul.

Anterior, Khamenei a spus că e „datoria” Iranului să răzbune moartea lui Haniyeh de când a fost ucis în Iran.

„Ați ucis dragul nostru oaspete în casa noastră și acum ați deschis calea pentru pedeapsa voastră aspră”, a spus el într-o declarație, referindu-se la Israel.

Unul dintre liderii Hamas, Ismail Haniyeh, a fost ucis la Teheran, au anunțat miercuri dimineața reprezentanții Gărzii Revoluționare paramilitare a Iranului.

Hamas a dat vina pe Israel pentru atac, transmite Associated Press.

Funeralii în Iran și Qatar

O ceremonie de înmormântare a început la Teheran pentru Ismail Haniyeh, liderul politic al grupării extremiste palestiniene Hamas, susținută de Iran, care este desemnată ca organizație teroristă de Statele Unite și UE.

Conform rferl.org, liderul suprem al Iranului, ayatollahul Ali Khamenei, conducea rugăciunile funerare, în timp ce în centrul orașului Teheran mulțimile s-au adunat purtând portrete cu Haniyeh și steaguri palestiniene la Universitatea din Teheran.

Haniyeh urmează să fie înmormântat mai târziu în capitala Qatarului, Doha.

Video | Riscul unui război regional „crește” după moartea lui Haniyeh
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:02:20 0:00

Europa Liberă România e pe Google News. Abonați-vă AICI.

  • 16x9 Image

    Cezar Amariei

    A intrat în echipa Europa Liberă în mai 2023. Jurnalist cu peste 20 de ani de experiență, a colaborat cu unele dintre cele mai importante trusturi media naționale (Mediafax, Adevărul, ProTV, Gândul).

    Specializat în materiale de autor, analize, anchete, sinteze, reportaje, interviuri.

XS
SM
MD
LG