Linkuri accesibilitate

Liderul Ucrainei face apel la ajutorul UE pentru vaccinul anti-Covid


Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski
Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski

Liderul ucrainean Volodimir Zelenski a cerut marți ajutorul Uniunii Europene pentru a obține vaccinul împotriva Covid-19, timp în care încearcă să țină sub control criticile că nu a reușit să obțină dozele de vaccin fabricate în Vest, transmite AFP.

„Este extrem de important să obțineți vaccinurile", i-a spus Maiei Sandu, președintele Republicii Moldova, aflată în prima ei vizită în străinătate de când a devenit președinte al țării, la alegerile de la finele anului trecut.

Zelenski a spus că UE trebuie să „acorde o atenție suplimentară” națiunilor ex-sovietice care doresc să dezvolte legături mai strânse cu Bruxelles - inclusiv Ucraina și Moldova - atunci când e vorba de „achiziționarea și furnizarea în comun de vaccinuri”.

Ucraina, o țară de 40 de milioane cu un sistem de sănătate degradat, a raportat mai mult de 1,1 milioane de cazuri de coronavirus și 20.019 decese până marți.

Săptămâna trecută, 13 state membre ale UE au cerut Bruxellesului să-i ajute pe vecinii din estul blocului comunitar să-și vaccineze populațiile împotriva coronavirusului.

România, Bulgaria, Croația, Polonia și alte țări au făcut apel, printr-o scrisoare comună adresată Comisiei Europene, spunând că „UE trebuie să depășească inițiativele actuale”.

Unii politicieni pro-Moscova din Ucraina au făcut lobby pentru introducerea vaccinului Sputnik V dezvoltat de Rusia. Însă, oficialii din domeniul sănătății de la Kiev au respins până acum ideea, considerând vaccinul rus un instrument geopolitic.

Ministrul ucrainean de externe, Dmitro Kuleba, a numit marți vaccinul rusesc „instrument de propagandă”.

„Rusiei nu îi pasă de sănătatea ucrainenilor", a spus Kuleba într-o declarație televizată.

Se așteaptă ca Moldova să primească primul său lot de vaccinuri împotriva coronavirusului prin mecanismul Covax, o inițiativă creată pentru a asigura accesul echitabil la țările cu venituri mai mici, până la sfârșitul lunii ianuarie 2021.

XS
SM
MD
LG