Linkuri accesibilitate

Liga Studenților din Iași cere publicarea tezelor de doctorat și pedepse pentru vânzarea lor


Liga Studenților din Iași cere Ministerului Educației și incriminarea comercializării de lucrări științifice.
Liga Studenților din Iași cere Ministerului Educației și incriminarea comercializării de lucrări științifice.

Liga Studenților (LS IAȘI) solicită Ministerului Educației Naționale publicarea tuturor tezelor de doctorat, nu doar a celor depuse în format electronic începând din 2016, dar și introducerea unor sancțiuni pentru sustragerea, distrugerea sau comercializarea lor, potrivit Mediafax.

Studenții cer și transmiterea unei adrese către toate universitățile prin care să se clarifice faptul că prin acest demers nu se încalcă prevederile Regulamentul European de Protecție a Datelor (REPD/GDPR) și nu se aduce nicio vătămare vieții private a deținătorilor titlurilor de doctor.

Totodată, organizația cere incriminarea comercializării de lucrări științifice, introducerea unor sancțiuni administrative pentru instituțiile care „pierd” sau „fac pierdute” lucrări de doctorat și înăsprirea regimului penal pentru sustragerea sau distrugerea lor.

Caracterul public al tezei de doctorat este o veche cutumă academică, candidatul fiind obligat să depună un exemplar al tezei la biblioteca universității sau a facultății și să susțină teza în public. Publicitatea tezei a fost doar întărită de Legea nr. 1/2011, aceasta fiind prezentă în legislație inclusiv în prevederile vechii legi a educației nr. 84/1995 prin art. 73 alin. (5). Din punct de vedere juridic, toate tezele de doctorat au caracterul de document public, producând efecte de interes public, deci toate pot fi publicate pe platforma ministerului. Tezele care nu au fost depuse în format digital pot fi scanate și trecute prin sisteme de recunoaștere optică a caracterelor (OCR), de care cel puțin bibliotecile central universitare deja dispun și care deja sunt utilizate pentru digitizarea colecțiilor de periodice”, arată Liga Studenților.

În opinia reprezentanților Ligii, dacă se publică toate tezelor de doctorat, ar începe „o curățenie generală în toate instituțiile de învățământ superior, în special, și în toate instituțiile publice, în general, iar persoanele care au obținut titlul de doctor în mod fraudulos ar fi demise din funcție, sporurile de salarii obținute ar trebui returnate, iar unele școli doctorale ar fi desființate”.

XS
SM
MD
LG