„Ne dăm seama cu toții că, dacă vorbim despre educație, despre învățământ, suntem într-un moment foarte important. Sunt încredințat că proiectul „România Educată” nu doar că va merge mai departe, ci va merge mai departe cu noi energii și cred, sper, cu noi susțineri atât din spațiul politic, cât și din spațiul învățământului și din spațiul public la modul general”, a declarat președintele Klaus Iohannis după ce Deca a depus jurământul.
În urmă cu câteva ore, ea a vorbit despre „misiunea” pe care o are de a pune „în operă viziunea România Educată” și a anunțat că va „operaţionaliza” proiectul atât în literă cât și în spiritul celor declarate de președintele Klaus Iohannis.
„PNL şi-a asumat încă de la început proiectul România Educată, şi-a asumat politic ducerea lui la bun sfârşit şi interpretez încrederea primită ca o misiune în acest sens”, a spus Ligia Deca, luni, la finalul ședinței conducerii PNL în care a fost propusă pentru portofoliul Educației, după demisia lui Sorin Cîmpeanu, acuzat de plagiat.
***
Conducerea PNL a decis să o susțină pe Ligia Deca, consilier prezidențial, pentru funcția de ministru al Educației. Surse din partid susțin că numele a fost stabilit împreună cu președintele Klaus Iohannis. Premierul susține că nu mai are teza de doctorat pentru care a fost acuzat de plagiat.
„Vreau să-i mulțumesc ministrului Cîmpeanu pentru întregul efortul pe care l-a făcut în această perioadă și pentru sacrificiul prin care împreună cu echipa de la Educație au reușit să finalizeze pachetul de legi pentru educație și pentru modul în care a înțeles să se sacrifice pe dumnealui pentru ca proiectul să meargă mai departe. Apreciez foarte mult activitatea ministrului Cîmpeanu", a spus premierul Ciucă.
Liderul PNL a adăugat că a venit cu propunerea ca Ligia Deca să fie propunerea PNL pentru funcția de ministru al Educației, deoarece a lucrat la procesul de elaborare al legilor educației. Pachetul privind educația urmează să vină în Parlament în luna octombrie.
Întrebat despre problemele legate de plagiat, premierul Ciucă a spus că trebuie făcută distincția între acuză și un vinovat.
„Nu am niciun fel de problemă, pun la dispoziție tot ce este necesar astfel încât să se finalizeze și elucideze acest subiect. În acest moment este o anchetă în curs”, a răspuns premierul când a fost întrebat despre afirmațiile președintelui Iohannis privind toleranță zero față de plagiat.
Premierul Ciucă a declarat că nu are lucrarea de doctorat pe care a scris-o și pentru care există suspiciuni de plagiat.
„Vom operaționaliza România Educată în literă și spirit conform declarațiilor președintelui Iohanis", a spus propunerea PNL pentru funcția de ministru chiar de lângă premierul acuzat de plagiat.
Ligia Deca este doctor în științe politice, titlu acordat în 2016 de către Universitatea din Luxemburg și absolventă a unui program postdoctoral la New Europe College.
În perioada 2010-2012 a coordonat Secretariatul Procesului Bologna, gestionând procesul de organizare a Conferinței miniștrilor educației din statele membre ale European Higher Education Area (aprilie 2012), potrivit CV-ului postat pe site-ul Administrației Prezidențiale.
În perioada 2012-2015, a fost expert în domeniul politicilor publice în cadrul Unității Executive pentru Finanțarea Învățământului Superior, a Cercetării, Dezvoltării și Inovării și cadru didactic asociat la Universitatea de Vest Timișoara (2014-2015) și SNSPA (2019-2021).
Ligia Deca a fost numită Consilier de Stat la data de 29 iunie 2015, iar la data de 23 decembrie 2019, a fost numită în funcția de Consilier Prezidențial.
Nominalizarea sa în fruntea ministerului Educației vine după demisia lui Sorin Cîmpeanu, ca urmare a dezvăluirilor făcute de Emilia Șercan despre modul în care a plagiat un curs universitar.
Ministrul susține că demisia sa vine pentru „a elimina presiunea asupra reformei în educație”.
„Avem nevoie de toleranță zero în privința plagiatului, iar noile legi ale educației trebuie să includă prevederi explicite cu privire la prevenirea și sancționarea acestui fenomen toxic al mediului educațional. Miza este însăși credibilitatea sistemului de învățământ superior și a cercetării din România, dar și viitorul nostru ca societate democratică”, a declarat președintele Klaus Iohannis la deschiderea anului universitar.
Premierul Nicolae Ciucă ar fi devenit doctor în Științe militare cu o teză plagiată, a scris PressOne. Lucrarea susținută în anul 2003 este intitulată „Dimensiunea angajării armatei României în operațiuni întrunite multinaționale”. Teza de doctorat a premierului Nicolae Ciucă ar conține cel puțin 42 de pagini plagiate, din totalul de 138, arată PressOne.
„Președintele României consideră corectă și necesară decizia premierului Nicolae Ciucă de a solicita analizarea tezei sale de doctorat de către Comisia de Etică a UNAp, orice demers menit să clarifice suspiciunile formulate în spațiul public fiind binevenit. Până la o decizie finală a instituțiilor abilitate, Președintele Klaus Iohannis nu va mai face alte precizări pe acest subiect”, preciza președintele în ianuarie 2022, după ce apăruseră informațiile despre plagiatului premierului Nicolae Ciucă.
Ludovic Orban a dezvăluit pentru Europa Liberă că numirile la ministerul Educației i-au aparținut în timpul guvernărilor liberale lui Klaus Iohannis. Potrivit liderului Forța Dreptei, președintele l-a ales pe Sorin Cîmpeanu să fie ministrul Educației.