Linkuri accesibilitate

Vot final. Sintagma „limba română” va fi introdusă în toate legile R. Moldova


Parlamentari din opoziția socialistă și comunistă au protestat afișând pancarte în apărarea limbii „moldovenești”
Parlamentari din opoziția socialistă și comunistă au protestat afișând pancarte în apărarea limbii „moldovenești”

Parlamentul moldovean a votat joi, 16 martie, în lectură finală, proiectul de lege prin care sintagmele „limba moldovenească”, „limba de stat”, „limba oficială”, „limba maternă” și „limba noastră” vor fi substituite cu „limba română” în legislația din R. Moldova, inclusiv în Constituție, transmite Radio Europa Liberă Moldova.

Proiectul de lege „privind implementarea considerentelor unor hotărâri ale Curții Constituționale” a fost votat de 58 de deputați ai Partidului Acțiune și Solidaritate.

Parlamentari din opoziția socialistă și comunistă au protestat afișând pancarte pe care scria „Poporul este suveran! PAS-ul este tiran!”, „Ion Druță: Limba moldovenească este maica, limba românească este fiica” și „Constituția R. M.: Moldova, moldoveni, moldovenească”.

De cealaltă parte, deputații PAS au aplaudat în picioare adoptarea acestei decizii.

Noile prevederi vor intra în vigoare după publicarea legii în Monitorul Oficial.

După aceasta, în decurs de 30 de zile, Agenția Resurse Informaționale Juridice va modifica toate actele normative în sistemul „Registrul de stat al actelor juridice” în care apare sintagma „limba moldovenească”, înlocuind-o cu „limba română”.

În debutul ședinței, reprezentanții fracțiunii Blocului Comuniștilor și Socialiștilor Vladimir Voronin și Vladimir Bolea au declarat că modificările sunt ilegale și că le vor ataca la Curtea Constituțională.

Anterior, experții Centrului pentru Resurse Juridice au explicat că această lege nu aduce nicio schimbare din punct de vedere juridic și nu trebuie modificată Constituția prin votul a două treimi din deputați sau prin referendum.

Ei au precizat că hotărârea Curții Constituționale cu privire la limba română trebuia să fie aplicată până în martie 2014.

În 2013, fiind sesizată de Partidul Liberal, Înalta Curte a constatat că Declarația de independență a R. Moldova, în care limba de stat este româna, prevalează Constituției din 1994 în care articolul 13 prevede că limba de stat este „moldovenească”.

XS
SM
MD
LG