Linkuri accesibilitate

M. Ciolacu: limba oficială a minorității române din Ucraina este limba română, nu „moldovenească”


Premierii Marcel Ciolacu și Denis Șmihal, după sedința comună de guvern ucraineano-română de la Kiev.
Premierii Marcel Ciolacu și Denis Șmihal, după sedința comună de guvern ucraineano-română de la Kiev.

Prim-ministrul Marcel Ciolacu a anunţat, miercuri la Kiev, că limba oficială vorbita de minoritatea română din Ucraina este limba română, nu limba moldovenească.

Premierul român i-a mulțumit președintelui ucrainean Volodimir Zelenski și prim-ministrului Denis Șmial, pentru deschiderea pe care au arătat-o în chestiunea limbii oficiale vorbite de comunitatea românească din Ucraina.

„Apreciez sprijinul preşedintelui Ucrainei Zelenski pentru decizia adoptată de Guvernul Ucrainei privind limba română. Salut eforturile instituţionale ale Ucrainei de a alinia rapid legislaţia la cerinţele Uniunii Europene”, a scris Marcel Ciolacu, miercuri pe reţeaua X, transmite news.ro

„Din acest moment, la nivel internaţional nu mai există decât o singură limbă oficială, limba română”, a spus Marcel Ciolacu în declarația comună de presă susținută alături de premierul ucraiean Denis Șmihal.

În declarația comună a premierilor român și ucrainean de după ședința comună de guvern Ucraina-România se mai transmite că șefii de guvern se angajează „să țină cont de faptul că limba oficială a Republicii Moldova este limba română.

Partea română salută decizia luată astăzi de Guvernul Ucrainei de a soluționa urgent problema distincției artificiale dintre limbile română și «moldovenească» prin implementarea unor măsuri practice adecvate, cu respectarea tuturor aspectelor juridice.”

Și președintele Klaus Iohannis s-a arătat satisfăcut, într-un mesaj pe rețeaua X, de „pasul făcut de Guvernul Ucrainei în implementarea înţelegerii în problema aşa-zisei limbi artificiale «moldovenești» la care am ajuns cu preşedintele Zelenski săptămâna trecută la Bucureşti”.

Premierul român a participat la Kiev, miercuri, la prima şedinţă comună a Guvernelor României şi Ucrainei, împreună cu mai mulţi membri ai Executivului din domeniile domeniile apărării, agriculturii, transporturilor, energiei, afacerilor interne, sănătăţii, găzduită la Kiev.

  • 16x9 Image

    Adrian Ardelean

    S-a alăturat echipei Europa Liberă în ianuarie 2023. A intrat în presă în 2002 și s-a format că jurnalist la BBC World Service Romania. A lucrat mai apoi atât pentru posturi de radio și televiziune naționale ca Europa FM, Digi24, cât și pentru posturi de radio și televiziune regionale ca Transilvania LIVE, Radio Romania Cluj sau EBS Radio Cluj. Experiența lui include producerea și prezentarea de emisiuni live, jurnale de știri, dar și realizarea de analize, reportaje și documentare pe subiecte ce țin de actualitatea în economie, administrație și societate.

XS
SM
MD
LG