Potrivit lui Vadim Vasilciuc, membru al Consiliului Local din capitala ucraineană și președinte al Comisiei pentru Educație, măsura este necesară pentru a proteja spațiul informațional de influențele hibride ale Rusiei, care încearcă să distrugă identitatea națională, cultura, tradițiile și memoria istorică a Ucrainei.
„S-a hotărât interzicerea folosirii publice a limbii ruse, afișarea bunurilor care conțin text în rusă, și a serviciilor din domeniul culturii. Este vorba de cărți, albume, artă, lucrări audiovizuale, muzică, meșteșuguri, spectacole de teatru și circ, concerte și alte evenimente cu specific cultural sau educațional. Rusa este limba țării agresor și nu își are locul în inima capitalei noastre”, a declarat Vasilciuc.
Potrivit unui studiu publicat în iunie de către Institutul Internațional de Sociologie din Kiev, 84% dintre ucraineni consideră că nu sunt probleme cu folosirea rusei în țara lor și că vorbitorii de rusă nu sunt supuși hărțuirii sau discriminării.
Limba rusă a fost impusă, de-a lungul istoriei, în Ucraina. În timpul Uniunii Sovietice, rusa avea statutul de lingua franca și o poziție privilegiată din punct de vedere social și cultural. Vorbitorii de ucraineană erau considerați needucați și folosirea limbii era descurajată, în favoarea rusei.
De la începutul războiului, mulți dintre ucrainenii care știau rusă refuză acum să o mai vorbească. Dacă în 2021, 77% dintre ucraineni spuneau că ucraineana e limba lor nativă, acum cifra a ajuns la 87%.
În urma evenimentelor Euromaidan din 2013-2014, Guvernul de la Kiev a introdus o serie de măsuri care încurajează folosirea limbii ucrainene în public.
În 2017, Ucraina a interzis importul de cărți din Rusia și a decis că majoritatea produselor informaționale și culturale trebuie să fie în ucraineană. Din același an, ucraineana a devenit limba obligatorie de educație cu excepția orelor de limbi străine.
Cu câteva săptămâni înaintea războiului, Ucraina a decis că toată informația tipărită din țară trebuie să existe și în ucraineană, indiferent de limba originală de publicare.
În iunie 2023, la inițiativa președintelui Volodimir Zelenski, Parlamentul de la Kiev a propus recunoașterea oficială a limbii engleze ca una dintre limbile de comunicare internațională ale Ucrainei. Dacă va fi aprobată, legea ar impune mai multor funcționari publici să cunoască și să folosească limba engleză.