Linkuri accesibilitate

Putin, șoferul lui Kim. Limuzină, set de ceai și un pumnal - cadouri schimbate de cei doi


În imaginea distribuită de agenția rusă de stat rusă Sputnik, Vladimir Putin conduce o limuzină Aurus, cu Kim Jong-un în dreapta sa. BBC scrie că nu este clar dacă este același Aurus livrat lui Kim în februarie cu încălcarea embargoului impus de SUA sau altul.
În imaginea distribuită de agenția rusă de stat rusă Sputnik, Vladimir Putin conduce o limuzină Aurus, cu Kim Jong-un în dreapta sa. BBC scrie că nu este clar dacă este același Aurus livrat lui Kim în februarie cu încălcarea embargoului impus de SUA sau altul.

O limuzină de fabricație rusească, un set de ceai și opere de artă se numără printre cadourile schimbate de președintele rus Vladimir Putin și președintele nord-coreean Kim Jong Un.

Putin a fost primit în Coreea de Nord cu o ceremonie fastuoasă care a marcat prima sa vizită în țară în aproape un sfert de secol.

El a fost întâmpinat cu zâmbete și îmbrățișări din partea liderului nord-coreean.

Baloane și afișe uriașe cu chipurile celor doi lideri au împodobit clădirile din Phenian, urmate de o petrecere de ceai și un concert de gală.

Putin, care a petrecut aproximativ două ore cu Kim, i-a oferit liderului nord-coreean o limuzină Aurus de lux, a informat presa de stat rusă, citându-l pe consilierul Kremlinului Iuri Ușakov.

Cei doi șefi de stat au fost fotografiați făcând un tur într-un Aurus, cu liderul de la Kremlin la volan.

BBC spune că nu este clar dacă este mașina dăruită lui Kim în februarie, când Putin i-a dăruit un Aurus de fabricație rusească, un tip de sedan folosit chiar de liderul de la Kremlin. Atunci, limuzina a fost livrată în Coreea de Nord cu încălcarea sancțiunilor ONU.

În această fotografie de la piscină distribuită de agenția rusă de stat Sputnik, președintele rus Vladimir Putin îi prezintă liderului nord-coreean Kim Jong-un, la Phenian, pe 19 iunie 2024, o limuzină Aurus.
În această fotografie de la piscină distribuită de agenția rusă de stat Sputnik, președintele rus Vladimir Putin îi prezintă liderului nord-coreean Kim Jong-un, la Phenian, pe 19 iunie 2024, o limuzină Aurus.

Se știe despre Kim că este pasionat de mașini și că are o colecție de vehicule străine de lux.

Nu este clar ce model Aurus i s-a oferit de data aceasta.

A fost văzut într-o limuzină Maybach, mai multe Mercedes, un Rolls-Royce Phantom și un vehicul utilitar sport Lexus.

De asemenea, liderul rus i-a dăruit lui Kim un set de ceai și un pumnal de amiral.

Ușakov a spus că setul de ceai este „foarte frumos”, potrivit agenției ruse de stat Tass. Și Putin a primit „cadouri foarte bune”, care includ lucrări de artă, despre care a sugerat că sunt „legate de imaginea” președintelui, inclusiv busturi, a mai spus Ușakov.

Spectacolul de unitate oferit de cei doi dictatori vine într-un moment în care ambele țări se confruntă cu izolarea internațională.

Legăturile dintre cele două state au crescut în ultimii ani, mai ales după ce Rusia a invadat total Ucraina pe 24 februarie 2022.

Se crede că Coreea de Nord furnizează Rusiei artilerie, rachete și rachete balistice pentru război, în ciuda sancțiunilor internaționale impuse ambelor țări.

Ambele părți neagă încălcarea sancțiunilor.

În timpul discuțiilor lor, Putin i-a mulțumit lui Kim pentru „sprijinul său constant și neclintit pentru politica rusă, inclusiv în direcția ucraineană”.

Kim a spus că relațiile dintre cele două țări „intră într-o perioadă de nouă înflorire”, numind Rusia „cel mai onest prieten” al Coreei de Nord. El a spus că acordul a fost semnat pentru a se ajuta reciproc în caz de „agresiune”.

Cei doi s-au întâlnit ultima dată în septembrie, când Kim a vizitat Cosmodromul Vostohnîi din Orientul Îndepărtat al Rusiei. A fost prima sa călătorie în străinătate în patru ani.

În timpul acelei vizite a inspectat limuzina Aurus Senat a lui Putin și a fost invitat să stea pe bancheta din spate. Printre cadourile de care au făcut schimb cei doi s-au aflat și arme. Putin l-a invitat pe Kim la Moscova.

Europa Liberă România e pe Google News. Abonați-vă AICI.
  • 16x9 Image

    Dora Vulcan

    Dora Vulcan este Senior Correspondent și s-a alăturat echipei Europa Liberă în ianuarie 2020. A intrat în presă în 1992 ca reporter de politică internă la România liberă. A devenit apoi jurnalist de investigații specializat în Justiție, preocupat de ingerința politicului în anchetele penale. În paralel, Dora a fost și stringer BBC. A scris la Revista „22” despre plagiatele din mediul universitar, a acoperit domeniul politic la Reporter Global (partener The Economist în România) și a fost editor coordonator la departamentul Social al agenției Mediafax. A fost consultant pentru filmul „De ce eu?”, despre moartea suspectă a procurorului Cristian Panait, o tragedie cu implicații politice care a marcat anii 2000.  

XS
SM
MD
LG