Linkuri accesibilitate

Finlanda, țară de tranzit pentru bogații ruși. Limuzine de lux rusești umplu aeroportul din Helsinki


 Mașini de lux cu numere rusești umplu zona de parcare premium de pe aeroportul Helsinki
Mașini de lux cu numere rusești umplu zona de parcare premium de pe aeroportul Helsinki

Nemulțumirea crește față de politica de vize a Finlandei, pe măsură ce țara devine o rută cheie de tranzit pentru călătorii ruși.

Porsche, Bentley și alte mașini de lux cu numere de înmatriculare rusești umplu garajul de la aeroportul Helsinki, pentru că Finlanda devine o țară importantă de tranzit pentru turiștii ruși care zboară spre Europa, scrie The Guardian.

UE și-a închis spațiul aerian pentru avioanele rusești după ce Moscova a invadat Ucraina, forțând pe oricine dorește să călătorească în Europa să traverseze granița sau să ia o rută ocolitoare folosind companii aeriene non-occidentale.

De când restricțiile din Rusia privind Covid-19 au expirat în iulie, a existat o creștere a numărului de călători ruși și o reacție tot mai mare în Europa împotriva accesului turiștilor ruși după ce Rusia a invadat Ucraina, nedeclarat și neprovocat, pe 24 februarie.

O plimbare rapidă prin parcarea de pe aeroportul Helsinki scoate la iveală zeci, dacă nu sute de mașini de lux cu plăcuțe rusești, inclusiv un nou Mercedes-Benz S-class sedan și Porsche 911 Turbo S.

„Ma derutează”, spune un călător finlandez, Jussi Hirvonen, după ce părăsește garajul. „Mi-aș dori să nu fie aici înainte ca situația din Ucraina să fie rezolvată”.

Ministrul finlandez de externe, Pekka Haavisto, a declarat că Finlanda a devenit o „țară de tranzit” pentru turiștii ruși. „Aeroportul din Helsinki înregistrează o mulțime de turism rusesc în acest moment”, a adăugat el.

Finlanda a declarat săptămâna trecută că va limita numărul de vize turistice rusești la 10% din volumele actuale începând cu 1 septembrie.

Rușii continuă să intre în Finlanda cu vize eliberate de alte țări UE în zona de călătorie fără granițe Schengen pentru călătoriile lor. „Ei vin aici cu vize Schengen emise de diferite țări și apoi continuă prin aeroportul Helsinki”, a declarat Haavisto.

Potrivit unui sondaj realizat de polițiștii de frontieră finlandezi în august, aproximativ două treimi dintre rușii care trec granița de est a Finlandei fac acest lucru cu o viză Schengen eliberată de o altă țară decât Finlanda.

„Ungaria, Spania, Italia, Austria, Grecia și Spania eliberează în mod normal vizele rușilor și se numără, în general, printre primele țări emitente în fiecare an”, a declarat Mert Şaşıoğlu, un oficial al poliţiei de frontieră.

Mulți membri ai UE din estul blocului comunitar au încetat să mai elibereze rușilor vize turistice la scurt timp după invazia din 24 februarie, dar rușii cu vize eliberate de alte țări ale UE au voie să intre în toate statele UE.

Ministrul de externe al Lituaniei, Gabrielius Landsbergis, a declarat marți că ar putea căuta o „soluție regională” pentru interzicerea turiștilor ruși dacă statele membre UE nu reușesc să convină asupra unei sancțiuni la nivelul întregului bloc comunitar și se așteaptă să poarte discuții săptămâna viitoare cu Letonia, Estonia, Finlanda și Polonia în marja unei reuniuni a miniștrilor de externe ai UE la Praga.

„Căutăm o soluție europeană în primul rând, pentru că este cea mai durabilă și cea mai corectă din punct de vedere juridic”, a declarat Landsbergis reporterilor din capitala Lituaniei, Vilnius.

„Dacă nu ajungem la una, nu excludem posibilitatea de a căuta o soluție regională care să includă statele baltice, Polonia și eventual Finlanda”, a adăugat el, recunoscând însă că o astfel de mișcare ar fi „dificilă”.

Haavisto a spus că regulile Schengen nu permit Finlandei să închidă granița cu anumite naționalități, deoarece astfel de sancțiuni pot fi decise numai în comun de către UE.

„Deoarece Finlanda și țările baltice intenționează să restricționeze aceste vize, ar fi bine ca toate țările UE să ia decizii similare”, a adăugat el.

Acest sentiment a fost împărtășit de mulți finlandezi de la aeroport. „Ar trebui să existe o decizie a UE de a închide granița”, a spus un călător, Jussi Hirvonen.

Țara nordică intenționează să ridice problema la următoarea reuniune a miniștrilor de externe ai UE din Republica Cehă, pe 30 august.

  • 16x9 Image

    Dora Vulcan

    Dora Vulcan este Senior Correspondent și s-a alăturat echipei Europa Liberă în ianuarie 2020. A intrat în presă în 1992 ca reporter de politică internă la România liberă. A devenit apoi jurnalist de investigații specializat în Justiție, preocupat de ingerința politicului în anchetele penale. În paralel, Dora a fost și stringer BBC. A scris la Revista „22” despre plagiatele din mediul universitar, a acoperit domeniul politic la Reporter Global (partener The Economist în România) și a fost editor coordonator la departamentul Social al agenției Mediafax. A fost consultant pentru filmul „De ce eu?”, despre moartea suspectă a procurorului Cristian Panait, o tragedie cu implicații politice care a marcat anii 2000.  

XS
SM
MD
LG