Linkuri accesibilitate

Pe lângă Kursk, stare de urgență și în Lipetsk/Rusia. Ucraina ar fi lansat și acolo un atac masiv cu drone


În imagine, locul care ar fi fost incendiat, la centrul de aviație din Lipetsk, în urma atacurilor care ar fi fost lansate în cursul nopții de 8 spre 9 august de forțele ucrainene, conform autorităților rusești, așa cum e văzut în harta NASA FIRMS.
În imagine, locul care ar fi fost incendiat, la centrul de aviație din Lipetsk, în urma atacurilor care ar fi fost lansate în cursul nopții de 8 spre 9 august de forțele ucrainene, conform autorităților rusești, așa cum e văzut în harta NASA FIRMS.

Autoritățile rusești au declarat stare de urgență în regiunea Lipetsk din sud-vestul Rusiei, după ce au reclamat explozii masive cauzate de un atac cu dronă ucraineană asupra unui aerodrom militar din apropierea orașului.

Armata ucraineană a confirmat vineri că a lovit în cursul nopții un aerodrom rusesc din regiunea Lipetsk, situat la aproximativ 280 de kilometri (175 de mile) de graniță și ar fi distrus depozite de muniții, transmite agenția France Presse (AFP).

„Aseară, Forțele de Apărare ucrainene au atacat aerodromul Lipetsk”, a transmis Statul Major al Ucrainei într-o postare pe Telegram, menționând că a lovit „depozite cu bombe aeriene ghidate și o serie de alte facilități”, conform sursei citate.

Patru sate din apropierea aerodromului militar au fost evacuate, a transmis vineri dimineață, pe canalul de social media Telegram, guvernatorul regiunii, Igor Artamonov, transmite agenția germană de presă (DPA).

Potrivit oficialului rus, transportul public din Lipetsk și din zona înconjurătoare a fost suspendat, fiind raportate întreruperi de curent din cauza avarierii unei centrale electrice.

Șase persoane ar fi fost rănite în urma atacurilor, conform guvernatorului regiunii. Baza aeriană militară este amplasată la aproximativ 280 de kilometri de granița cu Ucraina.

Avertismente de raid aerian au fost emise și în zonele învecinate Kursk - unde forțele ucrainene au lansat o ofensivă în ultimele zile - Briansk, Belgorod și Voronej.

Autoritățile ruse spun că au fost interceptate peste 70 de drone și au declarat că patru rachete au fost lansate peste Kursk, pe fondul luptei în curs între trupele ucrainene și cele rusești de-a lungul graniței.

Forțele ucrainene ar fi reușit să preia controlul în mai multe orașe rusești din apropierea graniței, diupă lansarea ofensivei de marți.

De asemenea, atacuri ucrainene au fost raportate și pe peninsula ucraineană Crimeea, de la Marea Neagră, pe care Rusia a anexat-o în 2014, demers considerat ilegal de mare parte a comunității internaționale.

Trei drone ucrainene și o rachetă Neptune ar fi fost doborâte deasupra mării, în largul orașului-port Sevastopol, potrivit guvernatorului orașului, Mikhail Razvoshayev, citat de DPA.

Atacurile raportate în regiunea Lipetsk, situată mai la este de regiunea de graniță Kursk, vin pe fondul ofensivei începute de forțele ucrainene marți. Incursiunea transfrontalieră este cel mai mare atac pe teritoriu rusesc de la lansaeea de către Rusia a invaziei la scară largă a Ucrainei, scrie Serviciul rusesc al Europei Libere.

Europa Liberă România e pe Google News. Abonați-vă AICI.

  • 16x9 Image

    Ovidiu Cornea

    Ovidiu Cornea lucrează în presă de peste 16 ani. A activat ca reporter și redactor în presa scrisă și online din Cluj - inclusiv corespondent național. În ultimii ani a lucrat în radio. A fost invitat cu regularitate în diverse emisiuni TV, locale și regionale.

    Îi place munca de teren, dar și dezbaterea temelor cu miză comunitară, socială. Articolele sale pe teme din domeniile Educație, Mediu, Inovație, au fost premiate în 2021 la Gala Premiilor Profesioniștilor din Presă Cluj, jurizate de jurnaliști notorii la nivel național.

    Este licențiat în Jurnalism, cu master în Sociologie și Asistență Socială.

XS
SM
MD
LG