Linkuri accesibilitate

Lista țărilor pentru care este prevăzută carantina și excepții de la purtarea măștii


Comitetul Național pentru Situații de Urgență a actualizat lista țărilor cu risc ridicat din cauza coronavirusului care obligă la 14 zile de carantină la întoarcerea în țară. De asemenea, prin decizie CNSU s-au aprobat și mai multe excepții de la purtarea măștii de protecție.

Astfel, pe lista actualizată se află 30 de state: Andorra, Vatican, Cehia, Belgia, Polinezia Franceză, Guam, Olanda, Armenia, Luxemburg, Slovenia, Franța, Gibraltar, Elveția, Liechtenstein, Muntenegru, Argentina, Spania, Slovacia, Marea Britanie, Georgia, Malta, Bahamas, Costa Rica, Croația, Irlanda, Polonia, Bahrain, Macedonia de Nord, Portugalia, Puerto Rico.

În nouă hotărâre adoptată de către CNSU se mai prevede că cei care consumă băuturi și mâncare pe terase, precum și cei care fumează pot să își dea masca jos. De asemenea, cei care practică activități sportive individuale nu sunt obligați să poarte masca, în anumite condiții.

În localitățile sau județele în care portul măștii de protecție este obligatoriu în spațiile deschise, este permisă înlăturarea acesteia pentru perioade scurte de timp în vederea fumatului, consumului de produse alimentare sau băuturi în afara teraselor, cât și pentru desfășurarea activităților sportive individuale sau altor asemenea activități, doar dacă persoanele sunt în afara zonelor de trafic pietonal și la minim 2 metri față de alte persoane", se menționează în hotărârea CNSU.

Luni, premierul Ludovic Orban a precizat că autoritățile nu exclud introducerea unor restricții de circulație în timpul nopții, însă o decizie ar urma să fie luată în funcție de efectele apărute în alte state în care a fost instituită această măsură.

”Deocamdată, pe de o parte, vrem să vedem efectele în alte țări. Măsura se aplică în alte țări și vrem să vedem dacă există efecte. Această restricționare afectează mai puțin populația matură, în special adolescenții sunt cei care sunt activi după ora 23. Pe de altă parte, analizăm efectele măsurilor pe care deja le-am luat: trecerea învățământului în sistemul online, portul obligatoriu al măștii, închiderea restaurantelor, cafenelelor, teatrelor, cinematografelor. Sunt măsuri care reduc interacțiunea socială și care noi considerăm că vor genera efecte. De altfel, se vede în București că deocamdată suntem pe un platou, nu a mai crescut numărul de cazuri.”, a spus Ludovic Orban.

Vrei să primești știrile zilei pe e-mail?

Multimedia

A început anul universitar
Așteptați
Embed

Nici o sursă media

0:00 0:00:46 0:00
XS
SM
MD
LG