Partidele de la guvernare au discutat luni listele de măsuri pentru a reduce cheltuielile bugetare și de a crește veniturile statului. Printre măsuri se află diminuarea cu 20-30% a numărului de secretari de stat, comasări și desființări de instituții și tăierea a 15% din posturile plătite de la buget.
Potrivit G4Media și Hotnews, care citează surse din PSD și PNL, coaliție a discutat măsuri care s-ar putea regăsi în ordonanțele guvernului ce urmăresc reducerea deficitului bugetar.
- Reducerea cu 30% a numărul de secretari de stat,
- Reducerea numărului de funcții de conducere de la 12% la 8% din totalul funcțiilor publice,
- Reducerea cheltuielilor de personal bugetar cu 15%,
- Renunțarea la oferirea de vouchere de vacanță angajaților cu venituri de peste 10.000 lei brut,
- Comasarea sau desființarea instituțiilor de reprezentare locală a autorităților centrale după regula: fiecare autoritate centrală are în teritoriu la nivel național/județean o sigură autoritate națională/deconcentrată,
- Descentralizarea serviciilor publice de la nivel central către autoritățile publice locale: sport, cultură, direcțiile de sănătate publică, direcțiile județene sanitar-veterinare, inspectorate școlare,
- Suspendarea timp de un an a programelor de investiții finanțate exclusiv din fonduri ale bugetului de stat pentru proiecte la care nu au fost deja câștigate licitațiile sau nu sunt în execuție,
- Reducerea cu 50% a consilierilor directorilor generali și directorilor generali adjuncți ai companiilor de stat sau locale,
- Limitarea indemnizațiilor pentru membrii Consiliilor de Administrație din companiile de stat,
- Desființarea institutelor „irelevante”, precum Institutul de Cercetare în Turism, Institutul de cercetare în domeniul muncii și protecției sociale, Institutul Levantului,
- Păstrarea TVA pentru cărți și manuale la 5%, deși discuțiile din coaliție vizează inclusiv eliminarea acestui prag și ridicarea lui la 9% sau 19%.
- Limitarea abonamentelor cu telefonia mobilă în instituţiile publice, dar şi a altor consumabile.
Guvernul PSD-PNL pregătește două ordonanțe care să limiteze cheltuielile bugetare, respectiv să aducă mai mulți bani la buget.
Pe 31 iulie a avut loc și o întâlnire între premierul Marcel Ciolacu și și ministrul Finanțelor Marcel Boloș pe tema măsurilor măsurilor fiscale și administrative care ar putea reduce deficitul bugetar.
Miza măsurilor: accesul la banii europeni
Miza consultărilor din coaliție și a măsurilor de reducere a cheltuielilor de la buget este încadrarea în deficitul convenit cu Comisia Europeană, care să asigure în continuare accesul României la bani europeni.
De asemenea, posibilele măsuri nepopulare ar putea nemulțumi diverse categorii de români, în an preelectoral.
Potrivit ultimelor calcule, diferența dintre venituri și cheltuieli, care la începutul anului era de aproximativ 20 de miliarde de lei, a ajuns acum la 55 miliarde de lei.
Ținta de deficit asumată pentru 2023 este 4,4% din PIB. În ritmul actual însă, deficitul poate ajunge la 6-7%, potrivit estimărilor specialiștilor consultați de Europa Liberă.